Kritiek

kritiekOnze dikke vriend de heer van Dale beschrijft kritiek als een aanmerking op iemands optreden of daden. Leuke of goede kritiek in algemene zin bestaat daarom ook niet. Wat jij leuk vindt dat kan ik verschrikkelijk vinden. En die kans is soms vrij groot. Het krijgen van kritiek wordt veel te vaak als vervelend ervaren, of de kritiek nu (in jouw) ogen terecht of onterecht is. Kritiek wordt meestal toch beschouwd als een aanval op je persoon.

Ik heb heel wat kritiek gehad in mijn leven, ik heb veel kritiek weggelachen maar gelukkig ook het één en ander geaccepteerd. Jezelf kwetsbaar durven opstellen met hier en daar wat zelfspot heeft mij nog het meeste gebracht.

Wie zich uitspreekt kan een tegenreactie verwachten. En ja, deze kan ook wel eens vervelend zijn, want er kunnen zomaar personen zijn die jouw mening niet delen (eng!) en daar moet je dan maar tegen bestand zijn. Als je daar niet tegen bestand bent dan adviseer ik je om hulp te zoeken. Iets van een weerbaarheidstraining of zo. Die groeien als paddenstoelen uit de grond. Maar wellicht is het veel beter om verder je mond te houden en jezelf op te sluiten in de vlindertjestuin. Neem van mij maar aan dat je daar geen kritiek krijgt.

Ik ben nu wel weer serieus genoeg geweest, dat moet eens in de zoveel tijd. Ik ga me vanaf nu echter weer begeven op het gladde ijs van de humor. Met daarbij uiteraard ook de nodige zelfspot. Ik hoor men vaak zeggen dat leedvermaak de hoogste humor is. Voor mij staat zelfspot op de eerste plek. Pas daarna komt leedvermaak om de hoek kijken. En ja van leedvermaak kan ik geen genoeg krijgen.

Het staat jullie overigens vrij om je kritiek op dit stukje hier onder te spuien. Stichting IWIH zit de komende dagen klaar voor al je vragen indien je gekwetst bent.

4 reacties

  1. Ik vind het een fantastich stuk, ik hoop, dat je je laat horen!!

    1. Dank! Dat zal ik zeker doen.

  2. Mensen zien negatieve kritiek op iets wat ze doen vaak direct als een totale afwijzing van hun persoon zelf, terwijl die kritiek meestal alleen op 1 bepaalde handeling of product is gericht.

  3. Ah, weer een nieuw stukje! Wie niet tegen negatieve kritiek kan, moet ook niet gaan vragen om kritiek. Dat kan altijd 2 kanten op gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s