Wapenstilstand

vlagwitAfgelopen week kwam het heugelijke nieuws tot ons dat er in Minsk een wapenstilstand werd getekend om verder bloedvergieten in Oekraïne te voorkomen. Jeeej vrede! Aan de onderhandelingstafel zaten de Europese Jut en Jul, een Russische rat en een Oekraïense boef. De heren van Baalen en Verhofstadt waren helaas verhindert. Ohja en de gastheer van dit gezellige onderonsje was de goedlachse Bellarusische dictator Loekasjenko. Deze sympathieke besnorde man is al reeds 20 jaar aan de macht en schijnt nog regelmatig natte dromen te hebben over de USSR. Dus onderhandelingen leiden kan hij wel.

Het bestand ging afgelopen zondagnacht in. Vandaag bereikt ons het bericht dat de separatisten in Oekraïne vier Oekraïense soldaten hebben neergeschoten, aldus het Oekraïense leger. (Edit: inmiddels zijn het er vijf) Met landen als Rusland en Oekraïne moet je natuurlijk wel jezelf afvragen wie je kan geloven in deze propaganda oorlog.

Een wapenstilstand in een oorlogsgebied zegt niet zoveel. Officieel wordt daarmee gezegd dat de strijdende partijen nog in oorlog zijn maar geen schoten meer mogen lossen. In Korea hebben ze al meer dan 60 jaar een wapenstilstand, een bestand dat overigens ook regelmatig wordt geschonden met als dieptepunt 1961 en 2010. Een bestand dat tevens door het noorden twee jaar geleden is opgezegd. Er kwam toen geen oorlog laat staan vrede.

De vraag is dus niet of maar vooral wanneer we krantenkoppen lezen als ‘Tweede Minsk akkoord is mislukt’. Place your bets…

een reactie

  1. Wat je niet start, hoef je ook niet te stoppen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s