Contra Identificatie

Je afzetten tegen je ouders is een natuurlijk proces en iets wat ze in de psychologie wel als contra identificatie beschrijven. Mijn vader is voor Feyenoord dus ben ik meer op de hand van die succesvolle club uit 020. Politiek kan je best op dezelfde manier bekijken. Of het ergens op slaat is een tweede maar het is wel handig met wat vooroordelen leven. Momenteel is er een in mijn ogen erg rechtse stroming die tegen zo’n beetje alles in gaat waar onze ouders voor stonden. Mensen die het wat minder troffen qua land waarin ze zijn geboren steunen is tegenwoordig not done. Waar onze ouders nog zilverpapier en kralen verzamelden voor de arme negertjes in de 3e wereldlanden is het tegenwoordig heel gebruikelijk om al dat soort hulp maar als verspilde moeite te zien. Er komt toch geen cent op zijn plaats terecht. Alles, ja echt hoor alles, gaat in de zakken van de verkeerde mensen en dus kunnen we die hele ontwikkelingshulp gewoon afschaffen. Sterker nog er zijn mensen die vinden dat je daarmee die mensen nooit zelfstandig zal laten leven. Het principe van geen vogels of hertjes bijvoeren in de winter want dan verpest je ze. Alsof het eigenlijk schandalig is om iemand van de hongerdood te redden. Foei ! Niet meer doen hoor. Vooral bij de PVV zit de haat tegen ontwikkelingshulp echt heel diep en ze denken er veel nuttigere zaken van te kunnen betalen. Projecten om bv. waterputten te slaan worden net zo makkelijk op één hoop geveegd met initiatieven om daar bedrijfjes te starten en die mensen dus zelf wat geld te laten verdienen. Nuance? Daar hebben we niks mee het is allemaal geld in een bodemloze put wat wij hier zelf nu veel harder nodig hebben want voedselbanken. Vluchtelingen uit oorlogsgebieden als Syrië zet je gewoon weg als gelukszoekers die hier een uitkering willen en anders bral je wat over opvang in de eigen regio. Dat werkt veel beter alleen jammer dat de omliggende landen de opvang niet meer aan kunnen maar wat moet je met feiten. Onze ouders waren veel te naïef en dachten ten onrechte dat wij met ons geld verandering in de situatie daar konden brengen. Niks doen, echt hoor, dat werkt veel beter. Achter de dijk gaan liggen af en toe hard kut roepen naar een buitenlands staatshoofd dat is de manier. Onze ouders die ervoor zorgden dat we niet meer hoeven te werken op zaterdag en met een vrij normaal salaris ook een huis konden kopen zagen dat allemaal verkeerd. Gelukkig zijn wij een stuk slimmer. We gaans steeds meer naar een Amerikaanse maatschappij toe waarbij het ieder voor zich is en God voor ons allen en waarbij bemoeienis met het buitenland vooral door de aanwezigheid van olie bepaalt wordt. We doen gewoon alsof we geen afspraken hebben gemaakt over een deel van ons inkomen dat we willen besteden aan hen die het minder troffen of gaan er alles aan doen om onder die afspraken uit te komen. Hadden mongooltjes maar geen mongool moeten worden en wat kunnen wij daar eigenlijk aan doen? Want een beetje solidariteit met mensen die het werkelijk hard nodig hebben is maar een “links” idee van onze ouders. Daar moeten we ver van blijven.

7 reacties

 1. Denk jij dat die moslims voor ons geld inzamelen als we zonder vreten zitten?

  1. De vastenperiode van moslims, de ramadan, is een heel mooi principe waarbij ze stil staan bij de honger in deze wereld en eten inzamelen voor de armen.

   1. Bartholomeus · ·

    Nou ik heb moslims nog nooit een voedselpakket zien weggeven aan daklozen in Nederland. Iemand anders misschien wel?

 2. twee dingen: erg ongenuanceerd en overtrokken
  erg naief

  Het is te doen gebruikelijk dat de immigranten- gewenst ongewenst- niet meer komen voor symboliek als zilverpapier en kraaltjes. Die gingen niet eens het land uit en werden in NL tot baaltjes geperst en weer gesmolten..die mythe is dus ook weg.
  Waar bleef dat geld? bij de kerkgenootschappen. Wat deden die er mee? weet ik veel..
  De huidige immigratnten wachte niet meer tot ze iets krijgen maar komen het nu zelf halen, met grote ijver..

  Vluchtelingen is een ander slag en die nuance zit er ook niet in.
  Ontwikkelingshulp: wat zijn de armoede landen er nu eigenlijk mee opgeshoten?Er werd eens een uitspraak gedaan dat landen niet failliet konden gaan…,meteen warende -doorgaans-dictators heel ijverig bezig met van alles en nog wat-m.n. wapens- binnen te halen.Resultaat: diepe schulden en afhankelijkheid. Handig voor Shell en co..zo corruptie gevoelig als de pest…weer had het gewone volk het nakijken..
  Geld helpt niet..de hoger geplaatste figuren besteden het voor vakanties in Miami(dat schijnt erg favoriet te zijn) elke donatie wordt afgeroomd en net als bij de grieken komt het geld never njet bij de arme bevolking terecht.(.In NL precies hetzelfde, eurofiel neoliberalen hebben n hun eigen Miami..)
  Er wordt gewoon iets beters mee gedaan: Miami..

  Ik ben zelf aanwezig in een ontwikkelingsland en die heeft een baal van zo’n 400 kilo uit Nederland ontvangen. Allemaal boeken.Omdat het ijzerdraad is losgehaald kan ik wat loeren..allemaal boeken tussen 1927 tot 1965(Pak ‘m beet)
  Een gelstalig lanfd heeft een cadeautje gehad van en P.C gemeente; allemaal Nederlandstalige boeken.
  (de symbolische zilverpapiertjes)
  Wat heeft dat land er aan? Niets!! Mijn gastheer zegt dat ze soms geluk hebben met 1 of 2 exemplaren, maar de rest gebruiken ze maar als brandstof om de rijst te koken….

  Daar is een fiks bedrag voor vervoer voor neergeteld en het resultaat..niks..
  Het is de edachte die moet tellen maar daar bouw je geen huizen van.

  Het vr erhaal gata mank door gebrek aan kennis, kennis over cultuur, kennis over gewoontes, etc etcetc.
  Die naieve gelovigen van vroeger zijn opgevolgd door winstjagende organisaties en industreen.
  In de landen zelf door winstjagende en corrupte bestuurders, nog veen zo totlaitair als vroeger.Geled nemmacht is voor hen miami..het toopunt van het ebstaan.

  I, spreek 2 mensen uit Ethiopië, ze zijn geinteresseerd in wat we in het hoger onderwijs doen op het transculturele vlak.
  Ze vertellen dat hun land op dat moment aardig lam ligt door de toezegging van de Amerikanen dat er extra geld en voedsel aankomt.
  Grote groepen zijn niet meer tot arbeid te bewegen..”straks krijgen we alles van de Amerikanen, dus waarom zouden we ins dan nu druk maken..”?

  Aangeleerde hulpeloosheid en dit keer niet door zilverpapier en yoghurtdoppen.

  Zolang wij zo door blijven gaan, dan blijft Afrika etc een afhankelijk kind en komt het niet verder.
  Sterker: als we nu die miljoen kinderen niet laten sterven dan hebben we er over 20 jaar 10 miljoen om te redden..en hoe groot is onze rek dan…?
  Het wordt wel eens vergeten, maar in armoede landen is alles geoorloofd…heel wat bezoekers zijn er veel geld, camera;s etc kwijt geraakt.
  Armoede maakt heel vindingrijk en roofzuchtig….
  Zelf met geld geven is er geen eer aan te behalen.
  Mensen kopen nieuwe kleren voor een jongen..hij zit er onhandig bij want hij moet netjes “opzitten” aan tafel etc.(het weekje ontwikkelingshulp..)
  Ze weten niet dat die jongen getroggeld heeft nieuwe kleren maar dat zodra de bezoekers weg zijn verkoopt hij deze meteen voor een leuke cent aan anderen om met zijn vriendjes cola te gaan drinken en achter de meisjes aan te gaan….:)

  In die smerig geklede moeder en kleine kinderen roodgekleurde haren (voedingstekorten) zien ze geen ontwikkelingsbrood..Zorg dat je er netjes uitziet..dat is het ontwikkelingsmotto(het “aanzien “van neoliberalen..impressionmanagement)

  Ik zoude schrijver willen aanbevelen eens wat ervaring op te doen in ontwikkelingslanden (en pas dan echt op je centen..en: je kunt echt de wereld niet redden in je uppie)

  1. Blij met je reactie. Ga hem nog eens lezen.

  2. Ik wilde wat neerpennen, maar jij hebt eigenlijk het leeuwendeel al wel gezegd. Een beetje Darwinisme kan soms geen kwaad.

   1. Ik zal het maar als een compliment zien dan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s