Wie is de Trol?

Ons behoorlijk uitgesproken blog is piepjong, en om heel eerlijk te zijn overstijgt de aandacht onze verwachtingen nogal. Aan de voorkant kan de bezoeker het uiteraard niet zien, maar er komen dagelijks honderden mensen naar onze vaak sarcastische, cynische doch gepoogd humoristische krabbels kijken. En de bezoekersgrafieken laten sinds kort zelfs een hockeystick-effect zien. Met de punt omhoog, gelukkig. Echter, omdat onze stijl niet zo goed definieerbaar is naar oude standaarden, weten sommigen niet zo goed in welk hokje alles geplaatst moet worden. Dat werd al helemaal duidelijk toen er een mail in onze inbox viel met een vriendelijk verzoek om bovengetekende zijn verhaal te laten doen over het geschetste beeld dat ik als een “internet-trol” bekend zou staan. Hieronder de mailwisseling, waaruit nieuwe inzichten verworven mogen worden!

“Hallo Ikwasinharen, Svennusmax, Supermatthijs en Ericweslee,

Ik ben een student journalistiek en ik ben bezig een afstudeerproductie op te zetten over (internet) trollen waarin ik hoop te laten zien waarom iemand trolt. Op dit moment ben ik nog vooral research aan het plegen om te kijken hoe haalbaar dit is. Ik hoop trollen ook in zijn perspectief te plaatsen omdat vooral Engelse media, maar ook Nederlandse, trollen de afgelopen tijd alleen maar erg negatief weergeven (doodsbedreigingen en stalken), terwijl dit volgens mij maar op een klein gedeelte van al het trollen slaat. Ik zag dat jij – Svennusmax – meerdere malen een trol werd genoemd, vandaar dat ik reageerde.

De vraag die ik heb is daarom ook voor Svennusmax, maar mochten jullie – Supermatthijs of Ericweslee – daar op willen antwoorden dan hoor ik het natuurlijk ook graag. Als dat zou kunnen dan heb ik ook nog een aantal vervolg vragen. Ik wacht daar nog even mee omdat het mij belangrijk lijkt deze vraag eerst te stellen: Ik vroeg me af: zie je jezelf ook als trol?

Persoonlijk vind ik dit een wat lastige vraag omdat trollen een negatieve bijklank heeft en misschien ook wel een beetje vaag begrip is. Ik zou trollen definiëren als mensen die iemand op internet uit proberen te lokken (verbeter me alsjeblieft als ik hier verkeerd zit).

Sorry voor de lap aan tekst, ik hoop dat jullie mij kunnen helpen!

Alvast bedankt.

Groet, xxxxx”

(Naam, telefoonnummer, IP-adres, schoenmaat en favoriete album van de BeeGees zijn bij de redactie bekend)

Uiterst vriendelijk verzoek, toch? En laten we eerlijk zijn; dit is een prima afstudeerproject. Het gaat namelijk over mij. Tenminste, dat hou ik mezelf voor. Hieronder het antwoord!

“Beste xxxxx,

Leuk project, zeker het belichten waard! Ik zal mijn visie hierop met je delen, hopende dat dat je productie (of in ieder geval het in kaart brengen hiervan) helpt.

Je hebt gelijk. Mensen noemen mij wel eens een trol. Het feit dat ze daarin ongelijk hebben doet uiteraard niet ter zake, want het label is al geplakt. Je kunt je er ook moeilijk tegen verdedigen; het is een beetje hetzelfde als iemand een racist noemen. De bewijslast ligt dan ineens bij de beschuldigde, en alles wat je zegt of schrijft om het tegendeel te bevestigen mondt uit in niets. Je bent immers voor de (digitale) bühne al veroordeeld en in een hokje gestopt, en het plebs heeft geen zin om daar verder over na te denken. Persoonlijk doet dat me niet zo veel gezien de publieke opinie me slechts zelden interesseert, maar vooral omdat ik weet dat ik geen trol ben. Al helemaal niet in de klassieke zin van het woord.

De definitie van een trol is, in mijn optiek in ieder geval, iemand die willens en wetens mensen het bloed onder de nagels vandaan poogt te halen en daarbij geen enkel digitaal middel schuwt. Hun eigen mening of overtuiging speelt geen rol. Het gaat ze puur om de persoon en het uitdiepen van hun zwaktepunten, met als ultieme beloning een woedeaanval, een verpeste dag of nog erger. Je noemde al zaken als doodsbedreigingen en online stalken; dat zijn de typische wapens van dit soort anonieme kwakballen die leven van het negatieve sentiment van anderen. Bekende personen zijn hier vaak het doelwit van, en dat is makkelijk te verklaren middels simpele psychologische waarheden; jaloezie, afgunst en een zucht naar aandacht. Grotere slachtoffers zijn de juist onbekende doelwitten, want die hebben zichzelf zelden op een podium geplaatst.

Ik voldoe aan geen van de bovenstaande omschrijvingen, behalve eentje. Iedereen wil namelijk graag aandacht en ik zou liegen als het provocatief Twitteren of het schrijven van de gestrekte-been columns op IkWasInHaren.nl alleen voor mezelf zou zijn. Echter zit hier wel een redenering achter, die voor mijn inmiddels meer dan 1600 Twitter”vriendjes”, honderden unieke bezoekers van IkWasInHaren.nl en de oude garde van bijvoorbeeld GeenStijl (waar dit alter ego is ontstaan) al langer duidelijk is. Vanuit een verleden als student, succesvol ondernemer en lokaal bekend burger van de Nederlandse Staat heb ik inzichten gekregen in de krochten van de samenleving. Daarmee bedoel ik niet alleen de goot, maar vooral de ivoren torens. Ik vind daar dingen van. Hele duidelijke dingen. En zonder aanzien des persoons, en vaak ook ongevraagd, weet ik gefundeerd zenuwen open te leggen bij instanties en overheden, maar vooral de poppetjes die hierin acteren. Dit doe ik vaak middels een zeer directe vorm van discussie (bij een gebrek aan een beter woord), omdat de ervaring leert dat je middels een sucker punch op korte termijn meer waarheid los krijgt dan met een debatmarathon. Mensen met ego’s hebben daar enorm veel moeite mee. Daarbij is Twitter slechts capabel tot circa 140 tekens, dus nuance is lastig.

En daar komt dan ook het gepropageerde “misverstand” vandaan. Zodra de argumenten op zijn, eindigt men met ad hominems. Vaak verwijst men, na een inhoudelijke verstandswisseling waarin men een ongelijk krijgt aangetoond, naar het “laffe” anonieme account, de vorm van de discussie die men achteraf ineens niet aanstaat of, je raadt het al, ge-trol. Op zo’n moment weet ik dat het vernis is afgebrokkeld en de zenuw open ligt. Dat is voor mij voldoende, want dit zou in een ideale wereld een bepaalde bewustwording moeten bewerkstelligen. Mijn kritiek houdt op dat moment ook vaak op (waar een trol zou doorgaan), juist omdat het me niet gaat om het afbreken van de persoon. Jazeker, er zijn spaarzame gevallen terug te vinden waarin ik dat wel gedaan heb. Echter zijn dit de extreem linkse, extreem rechtse of extreem polderende totaaldebielen die algehele ridiculisering verdienen omdat er (mentaal kwetsbare) mensen zijn die klakkeloos hun blinde haat overnemen. Ikzelf verdien uiteraard ook ridiculisering, maar helaas ben ik mijn gelijke hierin nog niet tegengekomen.

Provocatief? Ja. Gestrekt been? Ja. Verschrikkelijk maatschappijkritisch? Fuck yeah. Mijn hele Twitter-bio? Voor het allergrootste deel zeer zeker. Arrogant omdat ik vrijwel altijd zeker weet dat ik gelijk heb? Ongetwijfeld. Maar ongelijk krijgen vind ik stiekem het allerleukst, want dat betekent dat ik weer iets kan leren en de wereld toch een klein beetje minder slecht is dan ik dacht toen ik die ochtend op stond. Het mooie is nu dat er een subcultuur is ontstaan van mensen zoals ik; politiek en sociaal ontevreden, maatschappijkritische en vaak hoogopgeleide mensen die al dan niet weten waar de schoen wringt en daar steeds vocaler in worden. Soms kennen we elkaar ook in het dagelijks leven, en er zijn zo nu en dan zelfs feestjes met veel drank en harde muziek waar we elkaar ontmoeten. Nee, dat zijn niet lijkbleke nerds met brilletjes op hun wortelneus of kansloze huisvrouwen. Een subcultuur van advocaten, kunstenaars, ondernemers, zorgmanagers; noem maar op. Zijn dat dan allemaal trollen? Absoluut niet. Zijn ze allemaal zoals ik? Godzijdank niet. Maar we zijn het allemaal over één ding eens. Zonder wrijving geen glans. En ik heb een hele grote poetsdoek.

Hoop dat dit wat helpt!

Met vriendelijke groet, Svennusmax”

Dus, beste jongens en meisjes, wie is de trol?

6 reacties

 1. Het is vast een laagopgeleide ;)

 2. Persoonlijk was mijn motivatie juist een tegengeluid. Maar als je op een site tegen de stroom ingaat dan ben je al snel een troll. Ik kan mijn begin tijd nog herinneren toen ik gematigd was. Na de kopvoddentax ben ik een bepaalde politicus hard gaan aanpakken en dan ben je al gauw een troll. Dit gaat vervelen als het steeds maar weer herkauwd wordt. Voor de redactieleden die zich vervelen misschien een tip. Bingo-avond. http://twitrpix.com/c9mff

  1. Vanavond geen Bingo maar hele andere plannen PVVVenlo!

 3. […] zijn nu ongeveer een maandje bezig. En zoals Svennusmax al terecht opmerkte, het gaat alle verwachtingen te boven. We zijn inmiddels 60 berichten verder, de redactie bestaat […]

 4. Zwijneveld · · Beantwoorden

  hallo

  1. Svennusmax · · Beantwoorden

   hallo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s