Allah Akbar

Waarom radicaliseren moslim jongeren steeds vaker? Je kan simpelweg roepen door de Islam en dan het liefst daar nog achteraan roepen: en dat is geen religie, maar helpt dat? Kom je zo dichterbij een meer verdraagzaam samen leven tussen moslims en niet- moslims? Het lijkt me van niet. Het is een beetje tijdens de wedstrijd de regels veranderen. Zo van: Ja maar jullie kunnen het wel een godsdienst noemen maar wij dus niet dus verder praten is zinloos. En door heel de islam aan te wijzen als schuldige verklaar je juist niet de veel talrijkere moslims die niet radicaliseren.
Ik zie, na een periode dat zaken te vaak onbespreekbaar waren in ons land, de normale discussie over Islam te vaak eindigen in een soort scheldpartij die de daders goed praten met de vrijheid van meningsuiting. Alsof je door mensen steeds weer op hun geloof aan te vallen de dialoog aan de gang krijgt. Iedereen snapt toch dat mensen dieper in hun schulp kruipen als ze steeds worden aangevallen. Daar hoef je geen jaren psychologie voor gestudeerd te hebben.
Ik probeer, net als veel anderen, de zaken ook eens van hun kant te bekijken. Wat zijn de argumenten en zit er soms iets in? Spreek zelfs weleens moslim jongeren en die vinden dus vaak echt dat hun broeders in het midden oosten onrecht wordt aan gedaan. Dat wij in het westen dode moslims veel minder erg vinden dan westerse doden. Dat er een verband is met de opstelling van Israël tegen de Palestijnen en de jodenhaat hier. Daar is natuurlijk heel veel tegen in te brengen en vaak zijn het wel erg simpele redenaties. Je kan er met gemak het nodige tegenin brengen en dat is denk ik ook hard nodig. De dialoog aan gaan en niet elkaar al op voorhand afwijzen. Wil je op dit stukje reageren dan graag hier op Ikwasinharen. We zijn dol op reacties, sterker nog, daar schrijven we onze stukjes voor.

Advertenties

2 reacties

  1. Zwijneveld · · Beantwoorden

    Ik vind de titel van dit bericht nodeloos kwetsend.

  2. Kan niet zo goed schrijven maar ben een kei in pakkende titels bedenken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s