Coalitie

In het verkiezingsdebat van de week hoorde je Emile Roemer(SP), fuzzy bear, Samsom(Pvda) verwijten rechts beleid uit te voeren. Dat klopt in feite ook maar het is in mijn ogen een beetje valse kaart spelen. Het is iemand kwalijk nemen dat hij wel verantwoording durft te nemen. Dat hij er wel is als het land hem nodig heeft en in de regering gaat zitten. Het fenomeen is niet nieuw maar wel schadelijk. Het vertrouwen in de politiek is geloof ik op een dieptepunt en dat komt vooral door dit soort retoriek. Iedereen weet nog wel hoe men Bos altijd draaien verweet maar ik denk dat partijen het coalitie principe beter aan de kiezer duidelijk moeten maken. Blijkbaar zijn die te dom om nog te snappen hoe het allemaal werkt. Ik zal proberen het in Jip en Janneke taal nog eens duidelijk te maken.

Een coalitie is een samenwerking van meerdere partijen die samen een meerderheid vormen in de 2e kamer. Soms met achter de hand een geblondeerde gedoger. Het beleid bestaat uit de inbreng van de verschillende leden die hierbij wat moeten geven en nemen. Ze zullen dus weleens beleid uitvoeren waar ze eigenlijk niet helemaal achter staan. Echte principiële kwesties zijn onbespreekbaar. Een andere mogelijkheid is dat een politieke partij zo groot is geworden dat ze alleen de regering kan vormen. Dan hoef je geen compromissen te sluiten, hoef je niet te draaien en kan je je eigen programma uitvoeren. Dit is in de Nederlandse geschiedenis nog niet voor gekomen. Politici moeten dus eens ophouden met te doen alsof wanneer zij het voor het zeggen krijgen ze niet zullen “draaien”. Dat moeten ze allemaal en dat is dus gewoon samenwerken met een ander. Zodat de meerderheid van de bevolking zijn zin krijgt en de uitslag van verkiezingen recht wordt gedaan.
Ook is het flauw om allerlei verkiezingen door elkaar te halen. We gaan straks stemmen voor de provinciale staten die op haar beurt weer de leden van de eerste kamer kiezen. We gaan dus NIET afrekenen met het beleid van dit kabinet. Dat is gewoon staatsrechtelijk niet juist. In feite gaan we dus nu bepalen wie de meerderheid in de 1e kamer heeft tijdens de volgende regeerperiode. Hier klopt iets niet helemaal en over het nut en de werkbaarheid van een 1e kamer kan je van mening verschillen en kunnen we een volgende keer eens een boom opzetten. Daar zal ook wat moeten veranderen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s