Megamoskee, ja of nee?

De kaasstad Gouda werd ooit als getypeerd als typisch Hollands. Dit zijn echter lang vervlogen tijden. Vandaag de dag houdt de mogelijke bouw van een megamoskee de stad in zijn greep. Zoals gebruikelijk worden de initiatiefnemers van de moskee in verband gebracht met duistere geldstromen en haatimams. Ook de omwonenden zien de komst van de moskee absoluut niet zitten. Desalniettemin ondersteunen partijen als de PvdA en D66 de bouw. Veel verrassender is het feit dat christelijke partijen zich niet meteen hebben uitgesproken tegen de bouwplannen. Alles hangt nu af van de ChristenUnie; haar stem zal de doorslaggevende factor zijn. Aankomende week zal de ChristenUnie zijn keuze bekendmaken.
Als we het partijprogramma van de ChristenUnie moeten geloven, is het van belang dat het christendom als een leidraad fungeert voor onze hedendaagse maatschappij. Waarom moet de ChristenUnie dan zo lang discussiëren over hun standpunt ten opzichte van de moskee? Wat is de toegevoegde waarde van een megamoskee voor christelijk Nederland?
Hetzelfde geldt voor het CDA. De partij wijkt steeds verder af van haar christelijke achtergrond. De traditionele christelijke achterban van het CDA vergrijst of overlijdt. Tegenwoordig zijn moslims zelfs lid van de partij; sommigen zijn actief als politicus op lokaal niveau. Bovendien werd gisteravond tijdens het verkiezingsdebat van RTL weer eens pijnlijk duidelijk hoe soft CDA-lijsttrekker Buma zich opstelde ten opzichte van terugkerende jihadisten.
Een andere interessante ontwikkeling is het standpunt van D66, dat zich steeds meer ontpopt als beschermengel van (radicale)moslims. Vroeger was de partij overtuigd seculier en fel tegenstander van christelijke invloeden. Denk hierbij aan de “het is volbracht” uitspraak van Els Borst. Sophie in ’t Veld, Europarlementariër voor D66, sprak zich in november 2014 uit tegen de komst van de Paus naar het Europees Parlement. Vreemd genoeg blijft de kritiek van D66 beperkt tot het christendom en ondersteunen zij ook de komst van de megamoskee in Gouda.
Op woensdag 4 maart 2015 besloot de VVD haar steun voor de moskee in te trekken. De timing hiervan is eigenaardig. Kort daarna gaf minister-president Mark Rutte tijdens het RTL-debat aan dat uitgereisde jihadisten beter in Syrië of Irak kunnen sneuvelen dan terugkeren. Zowel het VVD- standpunt over de moskee evenals de uitspraak van Rutte, wijken niet veel af van het verhaal dat Geert Wilders al jarenlang verteld. Kan de VVD haar woorden hard maken? Of zijn het slechts populistische uitspraken aangezien de verkiezingen er aan komen?
De grootste verrassing kwam echter uit de hoek van de SGP. Arjan Versteeg, lijsttrekker van de SGP Gouda, veroorzaakte commotie met de volgende uitspraak:
“We gunnen iedereen zijn gebedsruimte, maar het islamitisch geloof erkent niet dat Christus de zoon van God is. Daarom kunnen wij de bouw van de moskee niet steunen.”
De SGP is de enige christelijke partij die de opkomst van de islam in Nederland met argusogen aanziet. Het is niet de eerste keer dat zij tegen de bouw van een moskee zijn. Wel is het de eerste keer dat ze zich er zo duidelijk tegen uitspreken op basis van hun gedachtegoed. Zal de SGP het licht gezien hebben?

(Bovenstaand stuk is geschreven door de heren van Curiales.nl. De heren zullen ons met regelmaat gaan voorzien van een artikel.)

2 reacties

  1. […] artikel is speciaal geschreven voor de website IkwasinHaren.nl. U kunt het artikel hier verder […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s