Per definitie…

We zijn compleet doorgeslagen. Nee, ik doel niet op het feit dat we met zijn allen een stel hypocriete, asociale huichelaars zijn. Want daar hoef ik hopelijk niemand meer van te overtuigen. Ik bedoel dat we onze eigen waarheden creëren en die van anderen bewust of onbewust overnemen. Al dan niet met onderliggende agenda. Dat deze waarheden zelden tot nooit stroken met de werkelijkheid is de afgelopen decennia alleen nog maar uitvergroot door het gebruik van social media en andere eilandjes waar we onszelf op geplaatst hebben. Want als je het Boek der Waarheden een paar jaar terugslaat, dan wordt pas duidelijk in welke mate wij nu een breed scala aan zaken accepteren en foutief benoemen. Ik heb het dan vooral over de definities, en met name de definitievervaging, die we klakkeloos overnemen omdat we graag in de schijnwerkelijkheid van ons eigen gelijk willen leven. En dat werkt behoorlijk tegen ons.

Het is voornamelijk een probleem binnen de Nederlandse politiek dat er terminologieën worden verbasterd tot onherkenbare en uitgerekte begrippen die een abominatie zijn van de originele betekenis zoals in de Van Dale beschreven staat. Uiteraard zijn de dames en heren politici hier het beste in, maar daar zijn ze dan ook bestuurder voor geworden natuurlijk. Je zal ze zelden betrappen op een leugen, want ze dichten woorden en begrippen simpelweg een andere betekenis toe dan dat demense dat doen. De één noemt dat draaien, de ander noemt dat zijn werk. Omdat het pas écht duidelijk wordt in hoeverre we onwaarheden in mooie verpakkingen voorgeschoteld krijgen, hier enkele voorbeelden;

Wanneer ben je anno nu een jongere?
– In de sociale zekerheid is iedereen tot zijn/haar 27e levensjaar een jongere
– Volgens de CAO is iedereen tot zijn/haar 23e levensjaar een jongere
– In de Nederlandse Wet (Strafrecht, kiesrecht etc.) is iedereen tot zijn/haar 18e levensjaar een jongere

Wie doen er anno nu mee aan vredesmissies en opbouwmissies?
– Zwaarbewapende commando’s die eerst alles kapot schieten om vervolgens te vertrekken
– Trainers voor politie,- en legermachten om de lokale bevolking zichzelf met dwang van geweld te laten controleren
– Krijgsmachten die autoriteiten steunen die met geweld voorgaande autoriteiten hebben verdreven

Wat is anno nu het verschil tussen een uitkering en werk?
– Als je werkt, betaal je circa 50% belasting
– Als je niet werkt, krijg je circa 50% van het gemiddeld Nederlands loon
– Als je een uitkering geniet, krijg je werk met behoud van uitkering waardoor mensen met datzelfde werk werkeloos worden

Wat wordt anno nu verstaan onder bezuinigen?
– Belastingen verhogen
– Rentevoet laten verlagen
– Naar meer gas boren

Hoe brengt men de staatskas anno nu op orde?
– Door te boekhouden met structureel 3% tekort

Hoe neemt men anno nu bestuurlijke verantwoordelijkheid?
– Door te stellen dat men het met de kennis van nu anders had gedaan
– Tijdig zichzelf op non-actief te laten zetten
– Onderzoeken naar onjuist handelen minimaal zes jaar te laten duren, waardoor het mogelijke delict verjaard is

Vroeger was alles anders, en in dit geval vooral beter. We leven in een maatschappij dat met recht de “Natte Droom van Balkenende” genoemd mag worden, en men geeft er geen vliegende bips om. Door de continue stroom van informatie geflankeerd door een sloot aan mensen die hun eigen definities gebruiken voor enorm verschillende zaken, is er nu een situatie ontstaan waardoor onze taal een dusdanige vervaging meemaakt die niet meer te stoppen lijkt. En dat is overal zo. In het bedrijfsleven wordt bijvoorbeeld een start-up nu gezien als een organisatie die best vijf jaar oud mag zijn, als ze maar een ontwikkeling doormaken richting groei. Daar zijn de overheidssubsidies ook op gebaseerd (verrassing), dus feitelijk is Instagram zelfs een startup. Met andere woorden; we doen er allemaal aan mee. Nog even en we hebben allemaal mensen rondlopen die zichzelf “coach” noemen in het één of ander…

een reactie

  1. […] op C-lijst Nederlanders, op D-lijst Nederlanders, op grote en kleine problematieken, op woorden, op daden, op allochtonen en op autochtonen. We lijken soms wat zuur, maar we moeten wel! Onze […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s