Het feestje van Poetin

Leuk! Binnen niet al te lange tijd geeft de tsaar van Rusland Vladimir Vladimirovitsj Poetin een feestje. Het betreft hier de viering van de 70ste verjaardag van de Sovjet overwinning op Nazi-Duitsland. En iedereen is uitgenodigd. Nou ja, bijna iedereen dan. Wie in ieder geval gaat komen is Kim Jong-un. De derde telg van de Kim dynastie mag zich gaan opmaken voor zijn eerste buitenland trip. De festiviteiten vinden op 9 mei aanstaande plaats in Moskou.

Op de presentielijst van het verjaardagsfeestje van Poetin staan meerdere leiders van dubieuze regimes. Maar Poetin heeft per slot van rekening een koude oorlog 2.0 afgekondigd. Dreigen met atoomwapens is weer helemaal hip.

De USSR was altijd een belangrijke partner voor de DPRK, sterker nog zonder de Sovjets had Noord-Korea nooit een bestaansrecht kunnen krijgen. Alleen na de val van de Sovjet-Unie ging de geldkraan richting het noordelijk deel van Korea dicht. Het land kreeg daardoor te kampen met voedseltekort waardoor (volgens schattingen) een paar miljoen Koreanen stierven door de hongersnood. Maar de oude Sovjet tijden herleven in Rusland. En Rusland is nu ook druk bezig om de banden met de DPRK aan te halen, mede door nieuwe Russische investeringen het land in te pompen. Want beiden landen hebben één ding gemeen, ze hebben een hekel aan de Verenigde Staten van Amerika. En in tijden van spanning moet je de juiste bondgenoten weten te vinden. Die hebben elkaar nu gevonden naar het lijkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: