Voedselbanken

Ik kan erg stellig zijn in bepaalde zaken soms tot flinke woede van mijn mede internetters.  Bijvoorbeeld over het nut van voedselbanken in ons land. Naar mijn bescheiden mening zijn die niet echt nodig maar ik ben altijd bereid om mijn ongelijk toe te geven. Op de twitter vallen mensen me er nogal eens op aan. Dacht bij mezelf ik duik er eens wat dieper in. Begrijp inmiddels dat om in aanmerking te komen voor dat gratis voedsel je leefgeld 180 euro of minder per maand moet zijn. Dat noemen we dan de armoedegrens. Nu is de reden om geen voedsel te verspillen helemaal oké maar verder sorry, zie de noodzaak niet. Vroeger was je maandelijkse uitgave aan voedsel een substantieel deel van je inkomen maar dat is niet meer zo. Voedsel is steeds goedkoper geworden. Als ik zie wat ik wekelijks voor een paar centen bij de Aldi haal ontgaat mij de noodzaak van een voedselbank. Een pak aardappel puree kost bijna niks en daar kan je dagen van eten. Natuurlijk, niet erg afwisselend en gezond maar van de honger zal je niet omkomen.
Vooral mensen met schulden of onder bewind komen denk ik bij een voedselbank. En daar, sorry hoor, heb ik geen medelijden mee. Hadden je ouders je maar moeten leren dat je geld niet uit kan geven voor je het hebt.  Met het risico nu voor enge rechtse zak uitgemaakt te worden poneer ik de stelling toch maar eens. Als er mensen zijn die me kunnen overtuigen dat ik het mis heb, graag. Hieronder in de reacties dan A.U.B. (klik dat rare wolkje bij de foto maar eens aan). Het is namelijk geen prettige gedachte voor een best wel linkse jongen als ik. Help mensen met schulden zo snel mogelijk daar uit te komen. Ga goedkoper wonen, doe dat dure mobieltje weg of ruim je auto op.  Maar met een beladen term als een voedselbank ga je in mijn beleving een stap te ver. Die zijn namelijk echt niet nodig in een rijk land als Nederland. Tot besluit nog even gewoon omdat het kan een:  ceterum censeo Carthaginem delendam esse “Voorts zijn wij van mening dat er een einde moet komen aan de bio-industrie.”

Advertenties

20 reacties

 1. Je hebt zelf zeker een goede baan? Ooit gehoord van scheidingen/ziekte en je kinderen worden 18+, dus geen kinderalimentatie, kinderbijslag en kindgebondenbudget meer. Van ruim 3000 euro per maand naar 900 euro per maand. Ik hou geen 180 euro per maand over en heb geen auto en geen duur mobieltje. Een sim only van een paar euro met een oud mobieltje van een familielid.
  Doe normaal met je ‘nederland is een rijk land’. Ja klopt wat je zegt, voor de rijken is het hier prima. Voor mensen als ik is nederland een kut land en voor mijn 60e ga ik in een land wonen waar ik wel met 900 euro kan rondkomen.
  Want van de voedselbank krijg ik niks omdat ik geen schulden heb.

  1. Heb een heel normale baan met een heel gewoon salaris. De genoemde problemen bestaan maar zoals je al schrijft is de voedselbank hier geen oplossing. Dat is mijn insteek hier ook.

 2. Oh ja, ik woon in een ‘goedkope’ huurwoning. 500euro per maand, dat is tegenwoordig goedkoop.

 3. NIBUD armoede rapport : Traditioneel kostwinnersgezin met modaal inkomen heeft het financieel gezien zwaar. Maandelijks honderden euro’s tekort voor minima.
  http://www.nibud.nl/over-het-nibud/actueel/nieuws/artikel/nibud-traditioneel-kostwinnersgezin-met-modaal-inkomen-heeft-het-financieel-gezien-zwaar.html

  1. Ik zeg toch ook nergens dat er geen armoede is? Zet alleen een vraagteken bij de noodzaak voor voedselbanken. Maar volgende keer weer allemaal VVD stemmen hoor met een normaal salaris.

   1. Daysiesiem · ·

    Wèl armoede en geen geld voor eten, kleding, enz. maar géén voedselbanken?? Welke oplossing ziet u dan? De overheid is jarenlang uitgegaan van de cijfers vaan het NIBUD dat nu eindelijk toegeeft dat ze steeds een te lage huur hebben vermeld : € 230 i.p.v. de ruim € 500 waar ze het nu over hebben. Bij een minimuminkomen maakt dat verschil van € 270 per maand (na aftrek huurtoeslag) een reuzen verschil!!

 4. Als de VVD niet jarenlang voor de hypotheekrente aftrek was gaan liggen hadden we nu lagere huren. Dat is inderdaad een steeds groter probleem aan het worden. Verder snap ik dat leven met een minimumloon of bijstand geen vetpot is. Maar die paar tientjes voedsel kan je er denk ik wel van betalen.

 5. NEE!!! Snap dat nou!!

  1. Oké ik doe mijn best. Hard nodig dus die voedselbanken?

 6. Om gezond te blijven hebben kinderen en volwassenen gevarieerd gezond voedsel nodig. Als je € 30 per maand hebt om van te eten gaat dat misschien voor een oudere alleenstaande, maar absoluut niet met een gezin met een paar kinderen!! Ga eens informeren bij de voedselbank!!

  1. Dit is een goed argument. Maar met kinderen heb je ook weer extra inkomsten. Kinderbijslag.

   1. Daysiesiem · ·

    Van de site van de Voedselbanken : De volgende inkomsten worden niet meegerekend: “Kinderbijslag en studiefinanciering inwonende kinderen; dit zijn
    doeluitkeringen ten behoeve van kinderen, dus ook geen specifieke kosten
    kinderen meetellen. “

 7. Maar kinderen mogen nooit de dupe worden van ouders in een slechte situatie. Als voedselbanken daar helpen ben ik voor.

 8. Uit het eerder vermelde artikel van het NIBUD (wèl even lezen!!) : Het Nibud gaat uit van een lage huur, maar in de praktijk blijkt dat gezinnen vaak een huur van 500 euro of meer betalen. Hierdoor wordt rondkomen nog moeilijker en bouwen ze maandelijks tekorten op. Waarschijnlijk bezuinigen minima op posten als kleding, inventaris en VOEDING.

  1. De oplossing is dus woningbouw verenigingen dwingen goedkoper woningen te verhuren. En (op termijn) de hypotheekrente afschaffen tot een bepaalde ondergrens. Dan doet de markt zijn werk.

   1. Paul H · ·

    Als er iets tegen het marktprincipe is het wel om woningbouwverenigingen te dwingen hun huizen onder de kostprijs te verhuren.

  2. Van die 500 euro huur moet je natuurlijk wel de huursubsidie aftrekken.

 9. Zolang 90% van de klanten met de auto naar de voedselbank komt neem ik dat armoedeverhaal niet erg serieus.

 10. Daysiesiem · · Beantwoorden

  Jos : aangezien de huren van sociale woningen al gestegen zijn is de huur na aftrek van de huurtoeslag al € 500, ook omdat het NIBUD de onvermijdbare woonlasten niet meerekent.

  Peter : Ga eens kijken bij de voedselbank. Of nog beter : ga daar eens helpen en luister naar de verhalen van de mensen. Die 90% is absoluut onwaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s