The war on drugs

Een discussie die eens in de zoveel tijd weer eens boven komt drijven. De eindeloze en onwinbare war on drugs. Tijd voor wat feiten.

De Verenigde Staten van Amerika voeren graag oorlog. Een oorlog die men daar al decennia lang  aan het uitvechten is dat is de zogenaamde War on drugs. Een overigens vrij lucratieve business. Deze oorlog is door niemand minder dan Richard Nixon afgeroepen in het begin van de jaren 70. Vooral ter voorkoming van verslaving. Maar laten we eens kijken wat dit heeft opgeleverd. Hieronder een grafiek van de totale uitgaven tegen de drugs oorlog en het aantal verslaafden.

Screenshot_2015-04-01-21-59-10_1

 

Zoals u ziet zijn de uitgaven exponentieel gestegen. Hier tegenover staan het aantal verslaafden dat in al die jaren redelijk stabiel is gebleven. Amerika gaf momenteel 1,5 triljard dollar uit aan drugsbestrijding. U mag zelf uitrekenen hoeveel geld dit is per US citizen. Volgens onderzoek van de universiteit van Harvard zou Amerika maar liefst 90 miljard dollar winst kunnen generen zodra deze oorlog gestopt wordt. Op zich geen gek bedrag in tijden van crisis.

Van verbieden is de samenleving nog nooit beter geworden. Neem nou de drooglegging van de jaren 20. De maffia ging aan de haal met de alcohol productie. Zelden stierven er zoveel Amerikanen aan een alcoholvergiftiging.

Ik zeg hiermee niet dat alles maar vrij verkrijgbaar moet zijn, maar ik zeg wel dat het huidige destructieve beleid niet werkt. Zodra de productie gereguleerd word zal de prijs dalen en is het voor criminelen organisaties niet meer lucratief. Het geld dat kan worden bespaard zodra deze oorlog stopt kan gestoken worden in voorlichting en echt goede opvang van verslaafden. Dit is een oorlog die never nooit niet te winnen valt. Helaas wil men dat niet zien…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: