Buitenhof

Zit je op een gewone zondagmiddag Buitenhof te kijken en je beseft opeens dat Baudet gewoon gelijk heeft. Het draagvlak in de samenleving om nog meer vluchtelingen op te vangen is weg. In de afgelopen maanden heb ik er moeite mee gehad maar het is niet anders. We staan op het punt om nog eens zeker zoveel vluchtelingen op te vangen uit Syrië als destijds bij de oorlog in voormalig Joegoslavië. Dat kunnen we nu gebukt onder de randverschijnselen van de multiculturele samenleving niet meer op brengen. De sfeer is namelijk uitermate verziekt door populisten met halve waarheden en hele leugens. Maar als snel werd me uit de overigens uitstekende discussie duidelijk dat er geen alternatief is. En nu? Het lijkt me dat we naar een situatie toe moeten waarin we mensen tijdelijk onderdak bieden. Alles moet er dan op gericht zijn dat vluchtelingen als de situatie dat toelaat weer terug gaan naar het land van herkomst. Alleen zo kan je in het hedendaagse Nederland nog draagvlak vinden voor opvang. En natuurlijk zijn er allerlei menselijke aspecten aan te dragen die hier tegenin gaan. Mensen krijgen relaties, kinderen en gaan hechten aan een omgeving. Daar moeten we dus aan voorbij gaan. Als je vanaf het eerste moment duidelijk maakt dat terug gaan de uiteindelijke uitkomst zal zijn geef je mensen ook geen valse hoop. En ik bedruk het nogmaals, het is de enigste manier om nog mensen mee te krijgen om te doen wat humaan en fatsoenlijk is. Opvang in eigen regio is namelijk geen optie meer. Die opvang barst uit zijn voegen. We moeten iets doen in het besef dat we niet de hele wereld kunnen helpen. En we zullen ons er bij neer moeten leggen dat we niet alle vluchtelingen van de wereld op kunnen vangen. Als er al iemand gek genoeg was om zoiets te denken. Maar nog even een persoonlijke noot. Toen ik bij mijn eerste baas werkte kwam er een jongen uit Kosovo ons helpen. Die zat thuis nog in zijn procedure maar wilde graag werken. Hij kreeg af en toe een envelopje en sprak al heel snel prima Nederlands. Met zijn uiteindelijk bereikte status kwam hij vast bij ons werken. Hij trouwde een dame uit Afghanistan en is voor zichzelf begonnen. Kreeg kinderen en heel soms zie ik hem nog. Staat hij opeens voor de deur. Besef dat nou eens, dat er mensen zijn die hier echt  een plaats willen veroveren in de maatschappij. En die daar gewoon voor willen werken. Uiteindelijk is die jongen uit Kosovo net over de grens in Duitsland gaan wonen want daar zijn de huizen goedkoper. Hollandser kan toch niet?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s