Vrijheid van meningsuiting

Natuurlijk mag je in principe alles zeggen wat je wil en daar zou het voor sommige mensen dan ook direct moeten stoppen. Want er zijn geen uitzonderingen menen zij maar de VVM is niet absoluut. Zo mag je in ons land niet aanzetten tot haat en spreekt men in de wet over smalend taalgebruik. Heel simpel kan je stellen dat je iemand vaak als individu mag beledigen maar niet een groep als geheel mag wegzetten. In artikel 7 van de grondwet staat dat de vrijheid van mening ‘behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet’ is. En hier zit hem de kneep. Er zijn dus wel degelijk uitzonderingen. Om te beginnen zijn er de antidiscriminatiebepalingen:
Artikel 137c Sr stelt strafbaar om het zich in het openbaar beledigend uit te laten over een groep wegens hun ras, godsdienst of levensovertuiging, seksuele gerichtheid of handicap;
Artikel 137d Sr bevat een verbod tot het in het openbaar aanzetten tot discriminatie, haat of geweld tegen leden van groepen vanwege bovengenoemde kenmerken en ook vanwege geslacht;
Artikel 137e Sr verbiedt het openbaar maken, verspreiden of ter verspreiding in voorraad hebben van publicaties met een dergelijke inhoud. Ook ongevraagde toezending valt hieronder.
Daarnaast is in de artikelen 131 en 132 Sr het opruien tot geweld en tot het plegen van strafbare feiten strafbaar gesteld. Ten slotte is er nog de strafbaarstelling van smaad (artikel 261 Sr), laster (artikel 262 Sr) en eenvoudige belediging (artikel 266 Sr). Deze beschermen individuen tegen onterechte beschuldigingen. Als het gaat om opzettelijke belediging van de Koning(in) zijn de artikelen 111 -113 Sr aan de orde. Artikel 147 Sr bevat ook nog een verbod op ‘smalende godslastering’ maar dit wordt in de praktijk niet meer toegepast.
Het kan dus best eens zo zijn dat veel van wat wij op internet roepen en te horen krijgen een wetsovertreding is die in principe strafbaar zou kunnen zijn. Nu kan een redelijk normaal denkend mens natuurlijk best zelf inschatten wat kan en wat te ver gaat. Je mag iemand een lul vinden maar niet zomaar iemand een pedofiel gaan noemen. Aanhanger van een pedofiel mag dan waarschijnlijk weer wel maar dan kom je op het punt: Moet je alles maar willen zeggen?

een reactie

  1. Context… Tuurlijk mag je iemand pedofiel noemen. Maar mag je een kranten artikel schrijven waarin je iemand tot pedofiel bestempelt? Ja dus. Alleen moet je dan afwachten of je dat in geval van rechtszaak dat hard kan maken.

    Zodra je VvMU vooraf gaat beperken dan ben je zeer fout bezig. Zoals die malloot die zeer provocerend op twitter de holocaust ontkent.. Joh.. lamaarlullen.. Je weet dan toch dat zo’n figuur dat alleen maar doet uit effectbejag en later dan triomfantelijk gaat kraaien als iemand anders zegt , noem maar wat, islam is een achterlijke doodsideologie dat dat ook niet mag.

    Als een bok op de haverkist springen op gelul van maffe figuren leidt nergens toe. Beledigd zijn is een actie die jezelf onderneemt. Daarin mag je dus inderdaad geen onderscheid maken, daar heeft die mafketel gewoon gelijk in.

    Zodra je daaraan begint is het eind zoek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s