De zorg

Natuurlijk gaat het momenteel niet goed met de pgb’s. De persoonsgebonden budgetten, een uitvinding van de VVD overigens. Bedacht om de zorg goedkoper te krijgen door marktwerking. Nog bedankt daarvoor Erica Terpstra. Wie had nou toch ooit kunnen denken dat mensen daar massaal de hand mee gingen lichten? De voornaamste problemen nu zijn ontstaan door het veranderen van de uitkerende instantie. Dat is achteraf niet goed voorbereid. Mensen in de zorg zitten hierdoor soms maanden op hun geld te wachten. Maar ik hoor vooral op twitter oreren over hoe slecht de zorg momenteel wel niet is in Nederland en daar ben ik het dus niet mee eens. Door een kleine wending in mijn carrière kom ik dagelijks bij zorginstellingen over de vloer. En daar zie ik dat er nog steeds respectvol wordt om gegaan met de honderden gehandicapten die er wonen. En aan geld is gelukkig geen gebrek. Ze kunnen ook mij nog betalen. En ook als je gewoon om je heen kijkt en eerlijk bent is het hier zo slecht nog niet. Oma kreeg toch keurig zorg aan huis tot ze stierf? Bij mij tenminste wel. Er zijn volop mensen in je omgeving met grote of kleine mankementen die goed geholpen worden. Maar natuurlijk worden ook in de zorg fouten gemaakt. En omdat zorg zo dicht bij je staat maakt dat mensen al gauw emotioneel. Iedereen wil het beste voor zichzelf en zijn naasten. Zeker als jezelf of zij iets gaan mankeren. Maar dat geroep over zogenaamde slechte zorg gaat mij steeds meer irriteren. Dat is een belediging voor de duizenden mensen in de zorg die iedere dag hun stinkende best doen. Vaak voor een schijtsalaris, bedankt VVD, fijn hoor die marktwerking. Ik zie nog de mensen op de werkvloer die vanuit noem het maar een ideaal dat werk zijn gaan doen. En dan heb ik het natuurlijk niet over de topmanagers of de raden van bestuur. Die er slechts lijken te zitten voor een belachelijk hoog salaris en vaak van toeten noch blazen weten. Daar moeten dingen veranderen en dan helpt die marktwerking in de zorg juist niet. Mensen hebben namelijk nogal de neiging om eerst goed voor zichzelf te zorgen voor ze naar een ander kijken. Een zorg-instelling in ons land moet aan de meest krankzinnige regeltjes voldoen. En dan bedenken ze ook nog wat geldverslindende manieren om dat te controleren. Daar is serieus geld te halen in de zorg. Minder regels, management en raden van bestuur en meer verplegers die meer tijd kunnen besteden aan een cliënt.