De VVD is tegen het meest liberale sociale stelsel ooit

Ja hoor! Het is weer zo ver! De neo-liberale regeringspartij VVD had weer eens een digitale hersenscheet en liet hun Facebook-team een topicje plempen over het proefballonnetje van onder andere de gemeentes Utrecht en Tilburg om bijstandsgerechtigden gewoon hun centjes over te maken zonder NSB-controles en tandenborsteltellers. Ze trokken dat voor het gemak maar even gelijk met het basisinkomen en waarom dat allemaal zo slecht zou zijn. Nu heiligt het doel niet altijd de middelen, maar in dit geval is de tegenstand van de VVD inzake het basisinkomen verschrikkelijk ironisch, en de reden waarom dat zo is kunt u lezen na de break!

De samenvatting van het standpunt van de VVD laat zich het best omschrijven door deze quote op hun Facebookpagina, die veel geliked werd door treinmachinisten, bouwvakkers en snackbarondernemers:

“De VVD vindt het idee van een basisinkomen slecht, gratis geld bestaat niet en zal mensen niet uit de bijstand helpen.”

Maar tussen alle “MEN MOET WERKEN VOOR HUN GELD!” en “ALLE UITKERINGSTREKKERS ZIJN LUIE FLIKKERS”-hosannaberichten troffen we een meesterlijke reactie aan die exact verwoordt wat wij denken. Het kan verkeren. En u mag het nu ook lezen!

“Bijstand zonder verplichtingen staat niet gelijk aan basisinkomen. Pijnlijke openbaring van de onwetendheid van de VVD wat betreft dit plan, alsook over de term basisinkomen. Daarbij is het basisinkomen van oorsprong een liberaal plan van de VVD (!!!), Minister Zalm was er bijvoorbeeld voorvechter van. Zo zie je maar weer hoe de draai plaatsvindt, want het basisinkomen is het meest liberale sociale stelsel denkbaar.

De miljarden euros aan toeslagen, controle-ambtenaars, onzinnige werktrajecten, werkverdringing door bijstandsgerechtigden die plantsoendiensten moeten draaien en bejaarden moeten wassen en dus gediplomeerde, betaalde (!!!) krachten verdrijven; al deze zaken zullen marginaal worden door mensen bijvoorbeeld een maandelijks inkomen te geven en ze zelf hun werk te laten zoeken en creëren.. Er draait momenteel een miljardenindustrie binnen de overheid vol met ambtenaren om “mensen aan het werk te helpen”. Al decennia nul resultaat; de markt bepaalt namelijk wanneer iemand aan het werk gaat; de overheid creëert geen banen behalve voor zichzelf.

Daarbij mag men uitgaan van de goede wil van de mensen. Men WIL werken. Als men niet WIL werken, dan hoef ik die mensen ook niet in mijn bedrijf aan het werk. Er is nu eenmaal een “granieten bestand” (mensen die liever met een kratje bier voor hun huis gaan zitten dan te werken), en daar wordt al decennia vergeefs aan getrokken als een dood paard. Waarom steken we daar geld in? Heeft iemand zich dat wel eens afgevraagd? “Men moet werken voor zijn geld!”, is de consensus. Ja. Maar niet bij mij of bij jou. Want wij willen geen ongemotiveerde mensen in onze buurt. Dus dat argument is invalide. Laat deze “tokkies” lekker zitten; niet meer geld in steken dan nodig is voor hun basisvoorziening. Geen kostbare werktrajecten. Geen dure case-managers en psychologische profileringen. Accepteren dat ze bestaan.

Daarnaast hoef je geen rekenwonder te zijn dat we met de huidige 70.000 vacatures, waarvan het overgrote deel parttime is, we onze 1,1 miljoen werkelozen (niet alleen de 600.000 bijstandsgerechtigden, maar ook de WW-ers, WAJongers, niet-geregistreerden etc.) niet allemaal aan het werk kunnen helpen. Dit gaat de komende jaren niet verbeteren. Sterker nog; de flex-markt is onontkoombaar. Afgelopen jaar in Duitsland is het flexwerk al toegenomen tot 47%. Nederland zit op 30% momenteel, en we volgen altijd onze Oosterburen. Vaste contracten waren al een schijnveiligheid, maar die gaan er dus permanent uit. En dat is prima voor een liberale markt.

Al met al ontkomen we niet aan een grondige herziening van ons sociaal stelsel, want het huidige is onhoudbaar. Het standpunt van de VVD om het basisinkomen te verwerpen, ondanks alle (!) positieve proeven in Canada en Namibië, alsook hun draai van voor,- naar tegenstanders van dit plan doet maar weer eens weergeven hoe neo-liberaal deze club is geworden.

De term basisinkomen is gekaapt door de luchtfietsers van GroenLinks, en dat is best jammer. Want vanuit zowel liberaal, humaan en economisch oogpunt is het basisinkomen veruit superieur aan het huidige stelsel. Jammer dat men gelijk in de kramp schiet, vast blijft zitten in oude denkpatronen uit een periode dat er voldoende werk was en niet even doordenkt over de toekomst. Van de VVD had ik dit wel verwacht overigens.”

Al was het alleen maar vanwege de verschrikkelijk mooie voornaam van de auteur; we wilden u deze post niet onthouden omdat het de VVD, die geen schim meer is van de partij van 10 jaar geleden, fileert tot op het bot. Ongeacht of u het met het concept van negatieve inkomstenbelasting/basisinkomen eens bent of niet.

5 reacties

 1. Bartholomeus · · Beantwoorden

  Nee, dat lijkt mij echt wat voor Mike zo’n basisinkomen. Die gaat nog met de auto bij de buren op visite, als hij het een beetje fris vindt buiten.

 2. Kan me nog als de dag van gisteren herinneren dat Rutte vlak voor de Kamerverkiezingen van 12-9-2012 iedereen 1000 euri beloofde…
  Het resultaat kent iedereen: “bezuinigen”, “hervormen”, en last but not least: “sterker uit de crisis komen.”

  1. Doorgedrukt door een DEMISSIONAIR kabinet:
   het zgn Europees Stabiliteitsmechanisme.
   Eufemisme voor: gelegaliseerde diefstal.

   Klik om toegang te krijgen tot nl_ESM_10-tesm2.nl12.pdf

   Kijk op pag. 46, 2 a,b,c en d.
   Zie ook: http://tinyurl.com/na35ajb

 3. test

 4. Onze specialiteit…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s