Gelukzoekers vs vluchtelingen

Van nature is de mens opportunistisch aangelegd. Kon men ergens niet meer leven om te overleven dan trok men de wijde wereld in. Vroeger, denk maar aan de indianen, ging dat zo. Tegenwoordig hebben we te maken met landsgrenzen die door oorlogen getrokken zijn in combinatie met vaak logge juridisch maar nooit volledig dichtgetimmerde en altijd even duidelijke wet- & regelgevingen. Daarbij is het begrippenkader ook niet hetzelfde wereldwijd. Althans wordt het anders toegepast. Neem nou bijvoorbeeld het begrip vluchteling. Niet te verwarren met gelukzoeker of gastarbeider… Of toch?

In de mainstream media (MSM) is de laatste tijd veel te doen voor wat betreft deze begrippen. Mensen uit bijvoorbeeld Syrië, vaak jonge gezonde en weldoorvoede jonge mannen van militaire leeftijd, worden al snel gezien als gelukzoekers omdat ze door vele veilige landen heen willen reizen om ergens anders -lees de EUSSR / ‘vrije’ Westen- hun leven weer kleur te kunnen geven omwille van gratis geld en snelle gezinshereniging. Daarbij niet welwillend zijn om te vechten om hun eigen land ter plaatse op te bouwen. Noem het opportunistisch. Of toch vluchteling? Mooi hè, dat logge juridisch gedrocht van een EUSSR en haar niet dichtgetimmerde én vaak falende juridische wet- en regelgeving…?!? Ze zijn in ieder geval WELKOM hier met alle gevolgen van dien zoals de laatste berichtgevingen ons vertellen.

Onze MSM doet ons geloven dat de rijke oliestaten zoals het Koninkrijk Saoedi Arabië (KSA), Verenigde Arabische Emiraten, Kuweit of Qatar geen vluchtelingen opnemen. Niets is minder waar! Sinds het begin van het nieuwe millennium worden er vele (500.000) vluchtelingen uit Syrië
opgenomen in het KSA. Maar ook uit Burma (500.000) (vul getoonde cijfers in bij submit om artikel te kunnen lezen), Jemen (462.000), Palestina (240.000) en Irak (22.000) om maar eens wat aantallen te noemen. Ze worden hier “broeders & zusters in disstress” genoemd.

Waarom zegt de westerse MSM nu dat juist deze Golfstaten géén enkele “vluchteling” opneemt? Deze is tweeledig te beantwoorden.
Het KSA bijvoorbeeld, heeft het verdrag voor vluchtelingen van de VN nooit ondertekend. Hierdoor worden deze mensen officieel -dóór het ‘vrije’ Westen- NIET gezien als vluchteling en vallen dus buiten de statistieken.
In het KSA mogen deze vluchtelingen aka broeders & zusters in disstress, gewoon werken, hebben recht op gratis scholing, gezondheidszorg en wat nog meer. Wel werken ze vaak voor een schamel hongerloontje om de honger naar een luxe leventje van de Saoediër te stillen. Verloopt er een (werk)visa, gaan ze onherroepelijk terug naar hun land van herkomst. Plain and simple. Dus eigenlijk zijn het op de vlucht geslagen, opportunistische gelukzoekende gastarbeiders…
Mooi hè, dit verschil in begrippenkader voor wat betreft “vluchteling” en de geldende wet- en/of regelgeving in het midden-oosten?!?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s