Boerenkool met worst

media_xl_809884

Na het enorme succes van mijn vorige column in de vorm van een klustip hier nu even een nieuw probeersel. Mijn politieke inzichten zijn mijn mede- schrijvers een beetje zat dus je moet toch wat. Een recept voor een ouderwetsch lekkere maaltijd. Boerenkool met worst want waarom zouden we willen weglopen voor onze afkomst? Zo slecht als het op Twitter lijkt is het gelukkig nog steeds niet hier. Wel is het armoede troef in dit land tegenwoordig, omdat we het gewoon verdommen om de grenzen te sluiten, dus lijkt me een goedkoop maar buitengewoon smakelijk maal wel op zijn plaats.

Het begint allemaal met het schillen van de aardappels. Persoonlijk kies ik een roodschillige variant maar als je een andere wil nemen moet je dat zelf maar weten. Ik zal niet ontkennen dat mijn politieke kleur hier invloed op heeft maar daar horen ze hier liever niet meer over. Pleur de geschilde piepers in een ruime pan halfvol water. Schud zo’n zak gesneden boerenkool, uit de koeling van de supermarkt, half of helemaal leeg bovenop de aardappels. Al naar gelang de hoeveelheid boerenkool die je wenst te verkrijgen. Voeg in ruime mate zout toe. Niet van dat kinderachtige gedoe en denken aan je bloeddruk. Ouderwetsche boerenkool moet gewoon zout. Zet de pan op het vuur. Snijd ondertussen een half of heel uitje in kleine stukjes en bak 2 ons spekjes uit in een koekenpan. Werp daar op enig ogenblik de gesneden ui bij. Neem een apart pannetje voor de rookworst. Werp de worst hierin, een verse fijne of grove uit de koeling van de supermarkt. Dus niet zo’n smerige nepworst van een niet nader te noemen merk en zeker geen magere! Mager is gewoon supermarkt jargon voor geen smaak. Dat weet iedereen. Hema worst is overigens ook een uitstekende keuze maar dit terzijde. Giet heet water uit de waterkoker in dit pannetje en smijt er een deksel op. Af en toe even prikken nu in de aardappels en als die gaar zijn giet je het hele zooitje af. Vang hierbij altijd wat vocht op in een kommetje of zoiets zodat je weer wat toe kan voegen als de boerenkool te droog lijkt te worden. Scheutje azijn in de pan, de spekjes met uit erin, scheutje Worcestersaus (dit kan in principe in geen enkel recept kwaad) erbij en even stampen. Boerenkool moet nog wel een beetje structuur houden dus niet als een malle blijven rammen met dat ding maar genoeg is genoeg. Peper en zout toevoegen en nog even terug op een laag vuurtje. Worst erop kwakken en essentieel is de wijze van opdienen. Een ware berg boerenkool op een groot bord, worst op de rand, en dan precies in het midden een kuiltje jus. En over jus kunnen we kort maar krachtig zijn. Lekkere jus krijg je uitsluitend van een runderriblap dus niet gaan tobben met zo’n zakje poeder maar gewoon even de moeite nemen om een goede jus te bereiden. Elleboog op tafel en schuiven maar waarbij je ondertussen heerlijk kan afgeven op asielzoekers of als je dat meer ligt Peter R de Vries.

2 reacties

  1. Bartholomeus · · Beantwoorden

    Jij hebt het politiek inzicht van een Ghanees, evenals de eetlust.

  2. Je hebt vast ergens hele slimme Ghanezen die heel rustig hun maaltijd eten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s