Abdullah al-Muhaysini, een centraal persoon in de islamitische opstand in Syrië

In 2013 kwam Abdallah al-Muhaysini naar Syrië om deel te nemen aan de opstand tegen Bashar al-Assad. Hij presenteert zich als een uniek geval van de buitenmaatse rol die een enkele persoon kan spelen in de wetteloze wereld van de Syrische opstand. Hij heeft zich gepositioneerd in het centrum van de radicale jihadistische politiek, fondsenwerving en juridisch advies.

Al-Muhaysini is afkomstig uit de regio al-Qassim in Saoedi-Arabië waar hij voorafgaand aan zijn komst naar Syrië, zijn MA en PhD studies voltooide op de Imam Muhammad Ibn Saud Islamitische Universiteit in Riyad, met een proefschrift over “De behandeling van krijgsgevangenen in de islamitische jurisprudentie.”
Als salafistische jihadistische geleerde, is al-Muhaysini vaak gezien op de slagvelden in het noorden van Syrië. Samen met diverse islamitische groeperingen, prominent onder wie Ahrar al-Sham en Jabhat al-Nusra (JN), in aanvulling op de andere facties aangesloten bij de Jaish al-Fateh coalitie. Hij heeft instellingen opgericht die militaire en financiële hulp verlenen aan jihadistische groepen en runt een proselitiserend (Dawah) centrum (genaamd “The Jihad Bellers Center“) in de provincie Idlib.

image

Op bovenstaande foto is Al-Muhaysini met een gevangen genomen Syrische piloot te zien. “Jabhat al-Nusra”, de vlag met insignes die ook al-Qaeda gebruikt, is duidelijk op de achtergrond te zien.

Al-Muhaysini heeft de titel: “Algemeen Rechter van Jaish al-Fateh”. Hij wordt zeer vereerd in het jihadistisch-salafistische landschap (niettegenstaande Islamitische Staat aanhangers), hij heeft een leidende rol in de oorlog, het meest recent in de Jabha al-Nusra overname. Samen met de Turkistan Islamic Party (TIP) van de Abu al-Dhuhur Air Base en in de Jaish al-Fatah gevechten om de controle over al-Fuah in september 2015. Tijdens gevechten in het afgelopen jaar, werd hij steeds beter gedocumenteerd met name het leveren van ‘opzwepende’ toespraken aan de troepen en schenkend van religieuze zegeningen voor zelfmoordterroristen alvorens hun missies.

Een blik op zijn activiteiten sinds de aankomst in Syrië twee jaar geleden blijkt dat hij een persoon is, ondergedompeld in alle aspecten van inspanningen om een extreem islamitisch bewind te vestigen in Syrië. Momenteel vooral nog in de Idlib provincie, maar het verspreidt zich naar andere regio’s (zoals aangetoond in de creatie van Jaish al-Fateh – Qalamoun en Jaish al-Fateh – de zuidelijke regio). Zijn belangrijkste activiteiten zijn:

1) Het leiden van de zeer succesvolle “Jahed bi-Malak” (loon jihad met uw geld) “onderneming”, die werkt met als doel het verzamelen van donaties zodat de moedjahedien groepen in Syrië bewapend kunnen worden. In mei 2015, beweerde hij dat de Idlib campagne US $ 5.000.000 nodig had en zijn rebellen waren ook nog in staat om dit bedrag bij elkaar te harken.

2) De eerder genoemde Jihad Bellers Center, dat zich gestaag ontwikkelt in de provincie Idlib en heeft nu zelfs vestigingen in vele steden en dorpen.

3) Active deelname aan alle grote militaire campagnes in het noorden van Syrië in het afgelopen jaar, zoals de overname van Idlib stad en Jisr al-Sughour in maart-april 2015 en Wadi al-Dief in december 2014. Tijdens de Idlib stad campagne, overleefde al-Muhaisni nog ternauwernood een raketaanval. Al-Muhaysini is ook betrokken bij de sanctionering en het werven van rekruten voor operaties van martelaarschap en poseert daarvoor dan ook graag.
image

Een kijkje in de ideologie van al-Muhaysini en deze werd ook geopenbaard tijdens zijn rol in de gerapporteerde standrechtelijke executie van de Syrische soldaten en officieren. JN volgde de verovering van Abu al-Dhuhur Air Base. Al-Muhaysini gaf een toespraak tijdens dat hij naast een geblinddoekte gevangenen stond: “Dit zijn slechts enkele van de gevangenen die werden gevangen genomen door de Mujahideen … ze beweren Soennieten zijn. Ik hou er niet van hen Soennieten te noemen. Ze waren ooit Soennitisch maar werden murtadin (afvallig) zodra ze ingelijfd werden door de Nusairitische (een denigrerende term voor Alawieten) regime … Oh moeders van (het Syrische leger) soldaten, ofwel u ziet uw zonen als dit en dan ziet u ze vermoord worden, of u dwingt hen om dit verdoemd leger te verlaten… de strijd is tussen de Soennieten en Nusairis en/of Rafida (denigrerende term voor Sjiieten) dus waarom zou je je kinderen betrekken bij dit bloedbad? … Geen twijfel, wie bloed vergiet, diens bloed worden vergoten!”

Inderdaad, al-Muhaysini’s woorden werden enkele dagen gevalideert met foto’s op sociale media. Berichten melde dat JN 65 soldaten en officieren had vermoord op de luchtmachtbasis, met betreffende foto’s op sociale media maar werden niet officieel gepubliceerd door JN. Het feit dat er geen formele documentatie van de nasleep van de massamoord is, uit de grote volume van JN en TIP publicaties met betrekking tot de vangst van de luchtmachtbasis, kan duiden op media strategie van JN. Wellicht proberen zij zich te distantiëren van het negatieve beeld van de Islamitische Staat. Het is ook in lijn met de richtlijnen die door al-Qaeda (AQ) leider Ayman al-Zawahiri, die eiste dat de groep de lokale bevolking niet zou vervreemden. Dus verklaart dit de succesvolle samenwerking tussen JN en andere islamistische groeperingen in tegenstelling tot de Islamitische Staat.

Operatie Jabhat al-Nusra bij Abu al-Dhuhur Air Base, was een groot succes van de Idlib campagne, de coöperatie van de TIP en de recente belofte van trouw door Jaish al-Muhajiroun wal Ansar, zijn allemaal tekenen dat JN blijft genieten van een groot momentum in Syrië. Het is in staat om de aantrekkingskracht en het succes die nodig is om zijn greep op de regio’s in Syrië vast te houden.

Al-Muhaysini propageert snoeiharde salafistische concepten via de Dawah initiatieven van de Jihad Bellers Center in gebieden die in handen zijn van islamitische rebellen in het noorden van Syrië. Dit bedrijf bevordert een militante wereldbeeld onder de bewoners van de provincie Idlib en zal naar verwachting een inventarisatie proces bieden aan toekomstige rekruten van islamitische groeperingen. Zoals reeds aangetoond in deze video, waar al-Muhaysini persoonlijk kinderen traint op zijn versie van de jihad. Het onderhoud en de uitbreiding van deze Dawah centra vereist aanzienlijke financiële middelen, aldus al-Muhaysini. Bovendien, een artikel van Jordaanse geestelijke Eyad Qunibi, dat verscheen in een tijdschrift dat wordt uitgegeven door het centrum met de titel jihadi Reflections laat geen twijfel bestaan ​​over het doel van de Dawah activiteiten in het centrum van Syrië. Men zal een situatie creëren waarin een Sharia regeerde Syrië zal worden gezien als de enige optie voor de Syrische bevolking en dat zonder democratische verkiezingen.

Indien niet gecontroleerd of gedemoniseerd, zal al-Muhaysini blijven helpen om islamitische groeperingen in Syrië en radicaliserende soennitische rebellen te verankeren in de regio. Ten slotte, als al-Muhaysini’s plannen om de harten en geesten van de Syrische bevolking te winnen slaagt, zal het zeker de Amerikaanse inspanningen ter bevordering van een democratisch post-Assad van Syrië bemoeilijken. Dit wegens zijn verwerping van de democratie in het voordeel van een sharia staat!

image

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: