Architectonische autisten

Alsof de twee los van elkaar gezien nog geen plaag zijn voor onze maatschappij, vind je deze twee exemplaren zo nu en dan ook nog gecombineerd: de architect en de autist. Een architect is iemand die eindeloos plannen maakt, dat heroverweegt, het plan opnieuw maakt, vervolgens nog eens heroverweegt, et cetera, et cetera, en als de architect dan eindelijk iets uit de printer heeft laten rollen wat bij de aannemer terecht gekomen is, dan blijkt het technisch en zeker financieel gezien een onhaalbaar plan. Kortom architecten hebben aan de basis gestaan van de (bouw)crisis de afgelopen decennia.

Autisten zijn allemaal, stuk voor stuk, contactgestoorde sarcastische psychopaten die zichzelf tot vervelens blijven herhalen, telkens dezelfde handelingen moeten verrichten, het inlevingsvermogen hebben van een baksteen, niet weten wanneer een opmerking gepast of ongepast is, maar wel het getal pi tot 24 decimalen achter de komma in één adem kunnen opnoemen. Mensen waar dus niemand op zit te wachten, sterker nog, zeg dat je een autist in huis hebt en je bent meteen van al je vervelende visite verlost.

En nu schijnt het zo te zijn dat er Aspergers zijn die denken: “Goh ik ben autist, laat ik daar ook nog eens architect bij worden.” Deze combinatie leidt tot een continu falen van bouwprojecten, dodelijk saaie Vinex-wijken met 100 keer dezelfde woning, omdat meneer de architect autist het creatieve brein van een betonnen plaat heeft. Die gezien zijn toekomstvisie, zich waarschijnlijk aan de voorzijde van zijn gezicht bevindt. Autistische architecten maken eindeloos smetteloos witte emotieloze gebouwen, omdat ze zogenaamd overprikkeld raken van een beetje kleur. Toegeven dat dit soort autist gewoon aardslui is, zal het nooit doen. Daarnaast hebben architectonische autisten ook nog de vervelende kwaal alles zeer letterlijk te nemen. Vermijd dus opmerkingen als: ik wil een kamer tot aan de hemel of de aannemer gooit zijn eigen glazen in, want voor je het weet komt je kamer nooit af en is de glazenwasser opgezegd.

Wij van ikwasinharen.nl zouden dan ook graag zien dat er een verbod komt voor autisten om architect te worden, gezien de enorme economische schade die dit soort kan aanrichten. En nog maar te zwijgen over de psychische schade door continu dezelfde woningen te repeteren in nieuwbouwwijken, waar een hoop Nederlanders helaas dagelijks de dupe van zijn. Vind jij ook dat autisten geen architectuur meer mogen studeren, laat dit dan even weten in de comments. Als we voldoende reacties krijgen, starten we weer een petitie op!

14 reacties

 1. ik vind dat architectuur totaal verboden moet worden. Autist of niet, het ene wangedrocht na het andere wordt de grond uitgestampt. Echt om spuuglelijke totaal uit de toon vallende gebouwen te ontwerpen is de norm. Gewoon architectuur onderbrengen bij engineering.

  1. Engineering dient de architectuur. Dankzij architectuur hebben engineers zo af en toe nog een nieuwe uitdaging.

   1. helaas is architectuur verworden tot het ontwerpen van ofwel fallische idiootprojecten zoals in dubai etc, ofwel tot het ontwerpen van blokkendozen die met e.o.a. raar extratje ‘origineel’ zijn geworden.

    M.i. kun je architecten zeer makkelijk vervangen door door computer gegenereerde projecten en die bij de engineers op het buro te droppen.

 2. Een goed ontwerp draagt een concept uit. Zoiets kun je niet genereren. Architectuur is bouwkunst en geen bouwkunde. Architectuur gaat over de diepere betekenis van de vormgegeven ruimte.

 3. vooral poltici zijn verantwoordelijk voor wat architecten doen. Bijvoorbeeld het Tweede Kamer gebouw, of het stadhuis in Den Haag: allemaal dure nieuwbouw betaald uit belastinggeld waar de belasting betaler totaal geen inspraak in had. Dit was het begin van het materialisme waarvoor onze generatie nu mag betalen. Laten we hopen dat we weer snel terug mogen naar eenvoudig, efficient en goedkoop! Inhoud gaat boven vorm.

  1. Architectuur is een belangrijk onderdeel van je beschaving. Met de komst van het modernisme is ook het starre denken deels veranderd.

   1. Svennusmax · ·

    Ja. Star denken doen we in Nederland helemaal niet meer.

 4. Het is natuurlijk een kleine avantgarde groep architecten, maar ook schrijvers, kunstenaars, musici, et cetera, die een verandering te weeg brengen. Het merendeel van de bevolking heeft geen enkele interesse in verandering. Maar architecten bepalen wel je gebouwde omgeving. Zonder die avantgarde architecten zou heel Nederland eruit zien als de Efteling. Suikerzoete feel-good-gevels welke geen enkele referentie meer hebben naar functie, omgeving of tijdsbeeld.

 5. ik zou graag mijn eigen huis mogen bouwen bijvoorbeeld. Jammer dat in Nederland die zo verschrikkelijk lelijke eentonigheid lange duur de mode was. Modernisme is erg hoekig maar soms wel mooi. Echter, gebouwen betaald met belastinggeld zouden vooral efficient en betaalbaar moeten zijn en lang moeten kunnen meegaan, lijkt me.

  1. Kijk eens naar supermodernistische gebouwen. Deze zijn imo alles behalve eentonig. Maar het klopt dat er een heleboel bagger gebouwd is.

   1. Earthships? Burj Khalifa? Nee, deze zijn niet eentonig, maar 2 kanten van het spectrum. Waarbij het geld van die Burj (en het onderhoud, water- en energievoorziening etc) beter gestoken had kunnen worden in irrigatie van de woestijn van SaudiArabia. Volgens mij dan. Daarvan zouden veel meer mensen kunnen profiteren. Free the Food!

 6. Op Cuba doen ze dat toch een stuk praktischer met gebouwen ontwerpen. Een architect ontwerpt een dokterspraktijkwoning, en na goedkeuring kan dat ontwerp overal gebouwd worden. Ziekenhuis, school, flat, allemaal eenzelfde bouwplan.
  Maar goed, dan heb je na de studie architectuur geen werk, en veeg je met zeven andere afgestudeerden het marktplein elke dag.
  Nog nooit zulke schone pleintjes gezien als op Cuba.

  1. En dan wordt heel je land dus een eenheidsworst van allemaal dezelfde gebouwen. Dat heeft niet veel meer met architectuur te maken.

 7. @Bas Vossen
  Architectuur is nauwelijks in waarde uit te drukken. Met 20 miljoen wordt soms een kudt huis gebouwd en soms voor 200.000 een pareltje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s