Open excuusbrief aan Linda Duits

Beste Linda,

Allereerst een wel gemeend excuus dat ik je een vervelende afloop van de oliebollenparty heb bezorgd afgelopen vrijdag. Ik realiseer me dat ik mij op het einde kinderachtig en vervelend gedragen heb naar jou. Nogmaals, excuus daarvoor. Ik hoop ook dat je niet echt bang voor me was of bent want dat is absoluut niet nodig. Ik vind het ook jammer omdat de avond wel gezellig van start ging.

Dat ik je zag, liep ik met uitgestoken hand op je af en stelde me voor. Je wist logischerwijs niet direct wie ik was maar toen het kwartje viel zei je; ‘O ja, jij bent die haterrjjrr! Jij schrijft haatstukken overrjjrr mij!’ Ik gaf aan dat ik je helemaal niet haatte. Ik ken je niet persoonlijk, voor mij een belangrijke voorwaarde – naast een goede reden – voor haat. Ik vertelde je ook dat ik nog nooit een ‘haatstuk’ over je geschreven had. Wel maak ik soms sarcastische grappen over je in mijn stukken zoals hier en hier (dit zijn ze allemaal op één stuk na dat niet meer online staat om de goede lieve vrede met het TPO stormfront te bewaren) maar zoals je kunt lezen gaan die stukken niet over jou. Ik maak grappen die kritisch zijn over je (publieke) persona en stukken die bij mij vaak niet al te intelligent en nogal arrogant overkomen. Ik nam afscheid van je met de woorden dat ik het leuk vond nu een keer kennis met je gemaakt te hebben en stuurde daarover zelfs nog een tweet de wereld in.

Later op het feest zwaaide ik nog een keer naar je en je zwaaide terug. Aan het eind van de avond ging het toch nog mis. Er zat bij ons allebei wat meer drank in inmiddels, hoewel ik dit zeker niet als excuus aandraag. Hoe we weer tegenover elkaar kwamen te staan weet ik niet precies meer. Als ik jou weer op heb gezocht, excuus. Je reageerde tamelijk hysterisch nu. Ik haatte je en ik schreef haatstukken over je. Ik reageerde daarop met dat ik je niet haatte maar wel dom vond en vroeg je een aantal keer om aan te geven welke haatstukken ik dan geschreven had. Omdat je daar geen antwoord op gaf – dat kon je ook niet want ik heb nooit haatstukken over je geschreven – begon ik je te filmen met mijn telefoon terwijl ik de vraag over haatstukken bleef herhalen. Dat was kinderachtig dus excuus daarvoor.

Terwijl je naar buiten liep bleef ik je filmen. Een aantal vrienden en vriendinnen van je probeerden je af te schermen. Een van je vrienden, een man, griste de telefoon uit mijn hand. Toen ontstond er wat geduw en getrek met wat mannelijke vrienden van je omdat ik even mijn telefoon terug moest krijgen. Ik vond het daarom wel vervelend en laag dat je de dag erna in een tweet deed voorkomen dat ik je fysiek – implicerend dat jij bij het geduw en getrek betrokken was – lastig gevallen had:

IMG_1044

Jij en ik weten allebei dat ik jou met geen vinger heb aangeraakt op het eerdere handen schudden na. Ik ben niet, nooit, fysiek naar vrouwen en naar mannen bij hoge uitzondering. En je vrienden, mannen, – hoewel ik hun ietwat genderneutrale agency zeker niet wil ontkennen – werden eerst fysiek naar mij, niet andersom. Dat ik later uit rellerigheid die filmpjes op twitter zette was natuurlijk kinderachtig en lomp van me, dus ook daarvoor excuus. Meer houdt de oliebollenparty #ophef niet in lieve kijkbuiskinderen. Het spijt me.

De waarheid, Linda, is dat ik je nog steeds niet haat. Je weet volgens mij niet zo goed wat echte ‘haat’ inhoudt. Het beschermde hipsterwereldje waar jij en je groepje vrienden die op de party aanwezig waren in opgegroeid zijn en waar jullie je hele leven in zullen blijven hangen, blijft daar meestal van verschoond. Ik zal daarom even duidelijk uitleggen wat ik wel van je vind en waarom.

Toen ik net op twitter ging, eind 2013, maakte ik voor het eerst kennis met je. Je sprak met een tweet ongevraagd een vriendin van mij aan, Minke Havelaar, op haar competentie en de manier waarop zij haar geld verdiende. Zonder echt iets van haar of haar werk te weten. Je stuitende arrogantie trok mijn aandacht temeer de ‘zucht naar kennis overbrengen’ in plaats van geld, jouw hoogste doel scheen te zijn. Ik hou van onbaatzuchtigheid, Linda, en dus ging ik je volgen en je stukken lezen.

Die stukken bleken de grootste, nietszeggende, meisjescommunicatie, postkoloniale, postmoderne genderpoep – met moeilijke woorden – te zijn die ik ooit had gelezen. En dan noemde je jezelf  – ietwat paradoxaal gezien je tweet over Minke – ook nog ‘handelaar in kennis’ en ‘rogue media scholar’. Ik sprak je op twitter een keer aan over een stuk op TPO. Die schenen jou ook nog te betalen – ironisch, ook gezien latere ontwikkelingen zonde van de centen zal ik maar zeggen – voor je wekelijkse stukje. Na die discussie, die alleen over de inhoud van je stuk – of liever het gebrek daaraan – ging en dus niet persoonlijk was, blockte je me en was ik een haterrjjrr.

Ik bleef ondertussen wel met anderen om je stukjes lachen natuurlijk. Totdat de TPO afgelopen september bijna omviel en ze niet meer voor je stukjes wilden betalen. Je financiële onbaatzuchtigheid ten behoeve van kennisoverdracht hield kennelijk ook direct op. Ik zag nog wel via anderen regelmatig tweets voorbij komen die wederom van de stuitende arrogantie en domheid getuigden die je in het weldenkende deel der Nederlandse twitterwereld eigenlijk  tot een soort cultfiguur hebben gelanceerd. Maar nogmaals Linda, de meeste daarvan zijn net als ik geen haterrjjrrs. Ik haat je niet. Ik heb op twitter nooit op je gescholden laat staan dat ik dat afgelopen vrijdag op de oliebollenparty deed. Ik ken je niet persoonlijk en het ziet er niet naar uit dat dat ooit zal gebeuren. Ik zal je na deze brief ook nooit meer aanspreken op twitter, in de media of in het echt.

De waarheid, Linda, is dat ik in mijn gedrag een te simpele maar eerlijke boerenlul ben voor jouw hipsterwereldje en het eraan gelieerde (online) media- en wetenschapswereldje. In de boerenlullen wereld gaat vrijwel iedereen altijd de fout in maar hebben we wel altijd het fatsoen om excuses aan te bieden als daar reden toe is. Bij dezen dus. Ik ben soms gewoon een lul. Dat weet ik omdat ik net zo kritisch naar mezelf ben als naar andere mensen. Dat kan ik je ook aanraden. Mocht dat nu niet goed lukken dan kun je wellicht Minke even bellen. Zij heeft nu een goedlopend zelfstandig marketingbureau. Misschien kan ze je helpen er voor te zorgen dat je wat minder ‘haterrjjrrs’ krijgt – waarbij ik me overigens volledig distantieer van alle scheldende losers waar alle vrouwen en mannen op twitter last van hebben – zoals ik.

PS: Ook excuses aan Lammert de Bruin. Het was een leuk feestje met aardig wat leuke mensen. Ik hoop dat mijn gedrag niet negatief afstraalt op je feestje. Dat ‘negatief afstralen’ is nogal een dingetje tegenwoordig. Ik beloof dat ik niet meer zal komen.

PS2: Ook excuses aan een aantal medeschrijvers van IWIH die ook aanwezig waren op het feest. Zij hadden helemaal niets met het voorval te maken omdat zij allemaal al naar huis waren. Toch straalde mijn gedrag, waar zij – nogmaals – niets mee te maken hadden, voor sommige kuddedieren op twitter (you know who you are!), negatief op hen af. Alleen mij ergens op aanspreken alstublieft! Ik schrijf niet anoniem maar onder mijn eigen naam dus als je me een keer persoonlijk wil komen zeggen dat ik een lul of ‘anoniem rukkertje’ ben, wees welkoohoom!

PS3: Geen excuses aan het hipstermeisje uit dat hipstergroepje waaraan ik vroeg of ze zwanger was en dat niet bleek te zijn. Ik had net een leuk gesprek gehad met een feestganger die wel zwanger was en dacht te zien dat jij dat ook was. Ik bedoelde het goed.

PS4: Vanwege de aard van deze brief heb ik het aantal hilarische tweets van Linda tot 2 beperkt. Wees blij. De brief is nu al te lang.

een reactie

  1. Zie hier het resultaat van ‘vrouwenstudies’. De ‘positieve’ discriminatie (hoezo contradictio in terminis) in de hogere opleiding inde laaste decennia heeft geleid tot het ‘afstuderen’ door grotendeels middelmatig/ietwat boven gemiddelde vrouwen die anders nooit een universiteit van dichtbij hadden gezien.

    Linda Duits is de evenknie van Diederik Stapel maar gewoon minder bekwaam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s