Goh. Religie leidt tot sociale spanningen en conflicten

Een onderzoek van de University of central Florida zag gisteren het licht. Het levenslicht. Althans, de uitkomsten van het onderzoek waren nou niet bepaald schokkend of opmerkelijk te noemen. Maar het geeft in deze ‘donkere’ dagen voor de kerst de mensheid hopelijk toch weer wat stof tot nadenken.

Conclusie van het onderzoek is dat religie al millennia lang verantwoordelijk is voor diverse conflicten en sociale spanningen in onze beschaving. En de mensheid, die wil maar niet leren van de fouten uit het verleden. Men blijft liever zichzelf nog steeds vastklampen aan een sprookje om dit eindige aardse bestaan te kunnen verklaren.

Wanneer religieuze opvattingen verworven raken met politiek beleid dan heeft dit ernstige materiële gevolgen voor de toekomstige generaties, leert het onderzoek ons. Wie denkt politiek gezien te kunnen handelen uit de goedheid van een religie heeft veelal niet door dat de consequenties op de lange termijn veel desastreuzer zijn.

De enige kerstgedachte die deze week nog rest is dan ook: vrede op aarde is onmogelijk zolang de mensheid zich laat leiden door een religie met haar verzonnen sprookjesfiguren om dit aardse bestaan te kunnen duiden.

2 reacties

 1. Dus je stelt Communisme voor, zoals in de Sovjet Unie en China?
  Misschien een Nazi Ideologie dan, zoals in Duitsland vorige eeuw?
  Ja, daar was wel bepaald vrede zeg.

  Laat ik eens een riskante suggestie doen: Als je ergens geen bal van begrijpt, ga er dan geen artikel over schrijven.

  Mocht u zo eigenwijs zijn alsnog een vermeend beter wetende woordenstroom te verspillen aan verbazend publiek, religie is een uiterst gecompliceerde materie, waar oorlog in wezen niet eens een realiteit is. Meestal is het vervolging, daarbij de overweging of men zich gaat verdedigen of niet speelt. Falun Gong in anti religieus China wordt heden uitgemoord door een anti-religieuzen. Van Christen gemeenten in de VS, worden de predikanten onschuldig in gevangenissen geplaatst en de kinderen ontvoerd. In Syrië worden de Yazidi’s uitgemoord. Joden worden overal vervolgd. Als deze groepen zich verdedigen, noemt u dat dan oorlog? Moeten ze zich vredig laten uitmoorden? Hoeveel Moslims denkt u dat wij in Nederland zouden hebben, als Israël er daar niet een paar honderd miljoen wat bezigheidstherapie zou geven?

  Men kan veel zaken van religie beweren, maar dat oorlog algemeen door religies wordt veroorzaakt, onjuist. Hindoe’s maken geen oorlog, Boeddhisten maken geen Oorlog, slechts Katholieken en Islam maken oorlog. Al meer dan duizend jaar, overal op de planeet.

 2. Ik beschouw het boeddhisme niet als religie maar meer als een levensovertuiging.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s