Nieuwjaarsverplichtingen

We kennen het allemaal, met oud en nieuw met familie en vrienden tot laat in nacht lekker feesten, zuipen en wat nog meer. En dan diezelfde dag, 1 januari de gebruikelijke verplichtingen. Je reist je familie af om ze allemaal uit een verplichtingsgevoel “de beste wensen” te gunnen….

Er zijn meerdere manieren om de waarheid te zeggen. Je kunt halve waarheden zeggen, om de ander er niet mee te kwetsen of we vertellen een leugentje om bestwil… Ik dacht dit jaar handig gebruik te gaan maken van het laatste. Vlak voor oud en nieuw ben ik goed ziek geweest en heb zelfs de hele “viering van oud en nieuw” niet meegemaakt omdat ik al heerlijk lag te slapen. Heerlijk was dat zeg. Helaas op nieuwsjaarsdag, vandaag dus, ben ik zó goed hersteld dat die verplichtingen wel moeten… Nou, ik dacht het niet. Het blijft liegen, ondanks het een leugentje om bestwil is.

Liegen binnen relaties wordt meestal door mensen die zelf veel liegen of ervan overtuigd zijn dat het een doodzonde is gedaan. Aan de toon van de vraag en het type schoenen kan men merken tot welke groep de vraagsteller behoort. Voor beide types zou er een verschillend antwoord kunnen zijn.
Tegen de leugenaars – die graag horen dat liegen best okay is, zeker als het om ‘bestwil’ gaat – zou het antwoord kunnen zijn, dat liegen meestal niet okay is. Voor de antileugenaars: liegen kan soms juist erg gezond zijn. Dubbele informatie dus. Het hangt nu eenmaal af van de situatie. Er is wat mij betreft geen duidelijke regel.

Iemand die een ruggengraat van slagroom heeft en af en toe de waarheid spreekt mist waarschijnlijk iets heel essentiëls in zijn of haar leven: een hechte band met een ander of anderen namelijk. Mogelijk is er ergens in het leven iets geleerd dat het niet loont om de waarheid te spreken. Misschien iets te vaak bestraft door ouders, of juist beloond met aandacht, geld of status voor strategische onwaarheden?!? Leugenaars weten heel goed dat hun partner bijvoorbeeld vreemdgaan of  andere onhebbelijkheden niet zullen accepteren. Verzwijgen lijkt de beste optie. Leugentje om bestwil?

Als je zo vaak liegt dat liegen een gewoonte wordt verstop je jezelf. Uiteindelijk word je eenzaam, ongekend, voel je je onbegrepen, ongelukkig, en je weet niet meer wie je bent. En hoe meer je in je leven hebt gelogen hoe moeilijker het wordt ermee te stoppen. Sommige leugenaars creëren een monster waar ze niet meer vanaf komen. Je bent gewaarschuwd!

*ding dong* Gelukkig nieuwjaar pap, mam etc…. !!! :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s