Onverslaanbaar

Toen de Fransen in 1812 Rusland aanvielen en de Duitsers dit in 1941 nog eens dunnetjes overdeden was deze generaal heer en meester over de strijdende partijen. Zijn naam is Winter en hij leeft nog steeds. Hopelijk wordt hij ook ’s Nederlands bondgenoot.

Al een paar jaar heeft hij ons landje overgeslagen. We gingen gewoon door alsof het herfst was, waar het weer ook wel op leek. Afgelopen Kerstmis leek meer op een druilerige dag in midden oktober dan het feest wat we van oudsher kenden met sneeuw, sneeuwpoppen en sleeën. Maar nu is hij er uiteindelijk toch. Hier in het Noorden, in ieder geval.

Scholen zijn dicht. Bussen rijden niet. Slechts een handjevol treinen vertrekt nog. Zo gek is het in jaren niet geweest, in mijn beleving althans. Zelf zit ik dit te typen terwijl Peter Gabriel het nogal verhuld over seks heeft. Ben ik blij dat ik nergens heen hoef.

Zouden de Russen dit ook gedacht hebben voordat er ineens Fransen of Duitsers op de stoep stonden? Komt er zo’n legertje buitenlanders aan die met alle geweld naar Moskou willen. Beide keren bleken de Russen taaier dan gedacht. Napoleon kwam tot Moskou en bleek daarna te weinig manschappen, rantsoenen en geen winterkleding voor zijn mannen te hebben. Hitler dacht de Russen te kunnen verslaan na hun verlies in de oorlog tegen Finland, maar ook hier beten de Russen van zich af en vochten tot de winter kwam.

In beide gevallen bleek het de doodssteek voor de indringer. Napoleon was zo verzwakt dat Pruisen van kant wisselde waarna Oostenrijk volgde. Samen met onder meer het Verenigd Koninkrijk en Spanje voerden zij een campagne met de grootste veldslag ter wereld voor de Eerste Wereldoorlog. Hitler net zo. Met een enorm tweede front had Duitsland eigenlijk geen kans van slagen meer. Zeker niet nadat generaal Winter de strijd overnam.

Mijn punt? Ik hoop dat dit de voorhoede van Winter’s strijdkrachten zijn. We zouden zijn hulp goed kunnen gebruiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s