Noem mij maar Quintus Petillius Cerialis

Vandaag ben ik een Romein. Met mijn 2e, 13e, en 21ste legioenen kom ik even de orde herstellen. Maar laat me eerst even vertellen wie ik ben.
Mijn naam is Quintus Petillius Cerialis. Getrouwd met Flavia Domitilia. Die ja, de dochter van Vespasianius. Dus ik ben de schoonzoon van de keizer. Ik ben generaal en op mijn 30ste kreeg ik de leiding over het 9e legioen. Niet lang daarna ben ik naar Britannia gegaan. Daar vochten mijn manschappen tegen de Icenen. Je weet wel, die mensen van Boudicca.

Helaas kreeg ik daar een flink pak rammel bij de stad die jullie nu kennen als Colchester. Ze werd later wel verslagen en iedereen die meevocht met haar werd geëxecuteerd. Hun familie en vrienden ook. Zal ze leren.
We spreken nu het jaartal 70, volgens jullie kalender. Afgelopen jaar zijn de Bataven een opstand begonnen. Gallië heeft zich onafhankelijk verklaard. Onze kameraden in Castra Vetera worden nog steeds belegerd. Er zijn zelfs twee legioenen overgelopen naar Julius Sabinus. Het ziet er duister uit.
Maar ik voorspel gouden tijden. Hoewel Atuatuca Tungrorum, Tongeren in jullie taal, in vuur en vlam staat, komen mijn troepen langzaam naar het noorden. Ik denk niet dat het een lange strijd zal zijn. De Bataven hebben zich moegestreden en zullen niet veel langer vol kunnen houden. Wij houden stand. Castra Vetera zal worden ontzet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s