#IWIH-bier: Het historische glas

Als jong menneke was ik al geintresseerd in geschiedenis. Neuzend op internet in de bibliotheek van Bussum kom ik bij historische foto’s .

Ik trek de stoute schoenen aan en toets het woord bier in bij de zoekfunctie van de site. En wat schets mijn grote verbazing: Bussum had een bierbrouwerij en een bierbottelarij. De bottelarij heette “t Haantje” en zat in de Landstraat op nr 46. De bierbrouwerij en mouterij heette “De Hoop” en was gevestigd aan de Huizerweg. Deze bierbrouwerij heeft bestaan tot 1880.

Zo kun je nog meer historische foto’s vinden bijvoorbeeld de winkel van Wijnand Fockink’s distillaten. Maar als iemand mij nog kan vertellen of kan laten zien wat voor bier men maakte bij bierbrouwerij De Hoop dan hoor ik dat graag. Kunnen we echt Bussums bier laten maken.

Minder historisch, maar wel een mooi biertje is Omer Blond. Niet zo maar een biertje dat wordt bewezen door de gouden medaille op de US Open Beer Championsship.

Het is een blond bier van hoge gisting met nagisting op fles. Fruitig en mooi subtiel bittertje. Goudgeelkleurig en een alcholpercentage van 8%. Bewaren kan, maar in een koele ruimte, maar het advies van de brouwerij is om het zo jong mogelijk te drinken.

Nog meer tips van de brouwerij: bewaar de fles rechtop in de koelkast, het glas spoelen en afdrogen met een Vileda doekje, het glas schuin houden en het bier er rustig in schenken., houdt de flessenhals niet in het schuim of tegen het glas, het glas langzaam recht op laten komen, bier niet over het glas laten schuimen. En het bier opdrinken.

Combinaties Omer met eten: kalfsniertjes, lamsfilet, cannelloni met witlof, zeebaars gevuld met prei en tomaat, paling in het groen, varkenshaas.
Voor nu weer…
Santé!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s