The enemy of my enemy is my friend

Bent u nog steeds verward wat er zich allemaal afspeelt in het midden-oosten? Ik zal met onderstaand simplistische analyse u trachten te helpen.

Wij, ‘het vrije westen’ ondersteunde de Iraakse regering met hun strijd tegen de Islamic State (IS). U en ik weten, dat we de IS niet echt lief vinden. Maar de IS wordt weer ondersteund door Saudi-Arabië en die vinden we weer wel lief. Immers daar zit onder andere de olie die we allemaal nodig hebben en ze zijn tevens de voorzitter van een panel van de VN-mensenrechtenraad. Slurp, slurp, olie op het vuur.

We houden niet van president Bashar al-Assad van Syrië want we steunen de strijd tegen hem dit tesamen met een Turks en Saoedisch verbond. We steunen met ze allen dus de rebellen in hun strijd tegen Assad. Echter de Verenigde Staten bekijkt deze ontwikkelingen naar alle waarschijnlijkheid met argusogen: onder de Syrische rebellen zijn veel jihadistische splintergroeperingen, waaronder het aan al-Qaeda gelinkte al-Nusra Front. Maar we steunen weer niet de IS, zij vechten immers ook tegen Assad.

Iran, ook al zo’n boevenstaat, vinden we met zijn allen ook al niet lief. Maar Iran steunt wel de Iraakse regering tegen diezelfde IS. Dus sommige van onze vrienden steunen onze vijanden en sommige vijanden zijn onze vrienden? En sommige van onze vijanden vechten ook weer tegen andere vijanden. We willen ook weer niet dat onze vijand die tegen dé vijand strijdt, verliest, maar winnen is ook weer geen optie.
Als de vijand dan verslagen is door ‘friend or foe’ of beide, kan het zomaar zijn dat er weer nieuwe komen die we ook niet lief zullen gaan vinden.

Zou ik kunnen stellen dat wij, ‘het vrije westen’, de grootste vijand zijn van onszelf? Kijk nu maar eens wat er gebeurt in Turkije, een ‘bondgenoot’, zij vechten tegen de Koerden, ook bondgenoten, die weer vechten tegen de IS, de vijand. En als je dan als Nederlander zoals Jitse Akse, je aansluit bij de Koerden, onze bondgenoten, een jidhadslachter wordt omdat je IS soldaten doodt -we waren immers in oorlog met de IS volgens Rutte- wordt je bij terugkomst door je eigen overheid ook nog opgepakt omdat je mensen vermoord hebt die de vijand waren…

We voeren oorlogen tegen landen of staten met het oog op terroristen, die er misschien niet eens waren, totdat we startten met deze oorlogen. Praten we niet eens over de pre-oorlogse periode of wordt het nu toch post-oorlogse periode…? Snapt u het!?!

If the enemy of my enemy is my friend, then a friend of my enemy, is my enemy…

» Lees ook: de Hollandse leeuw
» Lees ook: Goodbye Gutmensch, adieu!

2 reacties

  1. Netjes.

  2. Ik doe mijn best om zo simplistisch mogelijk te blijven. Oh w8, kost me helemaal geen moeite 😇

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s