De narcist

Een narcist aan de haak geslagen
Het is heerlijk om verliefd te zijn! Je voelt je goed en je ziet je geliefde door een roze bril. Dat hoort bij verliefd zijn! Toch moeten we voorzichtig zijn als we ons oog hebben laten vallen op een narcist. Dat is een op het eerste oog een leuke vent die vervolgens vooral heel graag over zichzelf praat. Hij is wat ongemakkelijk, extravert en nogal egoïstisch. Ga op onderzoek uit voordat jij met hem een volgende stap zet!

Ziekelijke liefde voor zichzelf
Een écht narcist is op het eerste gezicht niet even makkelijk te herkennen, omdat de eigenschappen vaak overeenkomsten met bijvoorbeeld extraverte personen. Je kunt niet op basis van een zelfverzekerde uitstraling een narcist aanwijzen. Wel zijn er andere kenmerken die je kunt herkennen. De Van Dale omschrijft narcisme als “Ziekelijke liefde voor zichzelf”. Er zijn een aantal opvallende overeenkomsten waar te nemen. De mate van narcisme zal van invloed zijn op de tot uiting komen van de kenmerken. Denk je dat die leuke vent in de kroeg wel wat trekjes heeft? Blijf dan liever uit zijn buurt.

1. Hij is een echte charmeur

Narcistische mannen zijn vaak uiterst charmant en doen hun uiterste best om jou voor zich te ‘winnen’. Hij geeft veel complimenten. Soms prettig, soms manipulatief. Ben alert op het soort van vleierij.

2. Heeft geen echte vrienden

Wanneer je iemand net ontmoet weet je dat niet, maar wanneer je iemand vaker ziet dan kun je wellicht inschatten of hij échte vrienden heeft. Een narcist kenmerkt zich in veel en losse contacten, maar echte diepgaande vriendschappen zal hij niet of nauwelijks hebben.

3. Hij hoort je wel maar luistert niet

Laat deze leuke man je veel praten en luistert hij aandachtig naar jouw verhaal? Dat is in basis natuurlijk super fijn. Maar wanneer je hem verdenkt van narcisme, let er dan eens op of hij écht luistert of meer aan het mee hummen is. Vaak hoort hij alleen jouw zwakke punten, die hij later in zijn voordeel probeert in te zetten. Dit is vaak een valkuil voor vrouwen omdat ze juist erg dankbaar zijn voor een man aan wie ze hun verhaal kwijt kunnen.

4. Geen empathie

Wanneer hij dus wel naar je luistert, maar geen empathie toont voor jouw verhaal of gevoelens dan moet je extra alert zijn. Vaak voelen ze geen of weinig emotie of spijt en een ‘sorry’ na een ruzie of irritatie kun je van deze persoon dan ook niet echt verwachten. Snel geïrriteerd zijn bij ruzie, discussies of conflicten hoort trouwens ook bij de kenmerken.

5. Bezitterig

Narcistische mannen zijn vaak bezitterig en willen niet delen. Dus ook jouw aandacht niet. Hij zal er dan ook alles aan doen om jouw voor zich te winnen en zal dit ook vervolgens ook duidelijk maken aan de buitenwereld. Het bezitterige geldt ook voor materiële zaken.

Ellende binnen relatie
Door de beschrijving van de kenmerken van een narcist kun je wel bedenken waarom het lastig is om met zo’n persoon een relatie te beginnen. In een relatie zal altijd alles om de narcist draaien en gaat het nooit om de partner. Het is nog sterker. We hebben het over een relatie. Welke relatie? Er is geen relatie tussen een narcist en een ander. Een gemiddelde narcist erkent zijn of haar partner niet. Hoe kun je een relatie hebben met iemand die jou niet erkent?

Het is nog erger. Wanneer jij aangeeft dat jij en je narcist relatieproblemen hebben, dan zal jij doodleuk overal de schuld van krijgen. Wat namelijk het daadwerkelijke probleem is als je een relatie hebt met een narcist, is dat er geen sprake is van een gelijkwaardige relatie. Hij ziet jullie niet als gelijkwaardig. Het schokkende is dat dit niet alleen geldt voor de partner van de narcist, maar ook voor de kinderen van de narcist.

Geen liefde, wel manipulatie
Iedereen die een relatie heeft met een narcist moet het stellen zonder liefde, warmte, intimiteit, genegenheid, aandacht en waardering.

Waar je het wel mee moet stellen in een relatie met een narcist is manipulatie, chantage, dreigingen, valsheid, geestelijke mishandelingen, onredelijke woede uitbarstingen, agressief verbaal gedrag, botte, onaangename en denigrerende opmerkingen, weigering van iedere medewerking en er worden beslissingen genomen buiten jou om. Het is niet moeilijk om jezelf te verliezen binnen een relatie met een narcist.

Voor het oog van de buitenwereld
Dat de narcist niet van zijn partner houdt is erg, maar hij houdt dus ook niet van zijn bloedeigen kinderen! De narcist speelt voor de buitenwereld dat hij een goede vader is, maar de narcist behandelt zijn partner en kinderen anders als ze alleen thuis zijn.

De buitenwereld heeft geen idee wat er aan de hand is! Voor de buitenwereld speelt de narcist een fantastische stukje toneelspel, in het openbaar is de narcist charmant, hoffelijk en vriendelijk. Op het oog zelfs een fijne vader! Toch? De buitenwereld die “het gelukkige gezinnetje” thuis bezoeken hebben maar al te vaak het vreemde gevoel dat er iets niet klopt daar…maar wat?

Beëindigen van relatie
Als je dacht dat door te scheiden van je narcist, je bevrijd zou zijn van alle treiterijen, heb je het goed mis! De narcist zal alles uit de kast halen om jouw leven tot een hel te maken als jij besloten hebt er vandoor te gaan. Maar ook al gaat hij zelf weg, dan is de gun factor richting jou en de kinderen ver te zoeken. Als jij door de jarenlange narcistisch misbruik bent uitgeput, gaat dit een zware strijd voor je worden! Als er kinderen zijn, moet je ten alle tijden in hun belang handelen. Hopelijk put je daar kracht uit: je kinderen moeten een veilige thuishaven krijgen!

Heb je nog krachten genoeg om te strijden voor materiële zaken? Strijd! Heb je geen kracht meer? Vraag je dan in alle eerlijkheid het volgende af: Wat is belangrijker, materiële zaken of het welzijn van jezelf en je kinderen? Kan je overleven zonder deze materiële zaken? De afweging in je hoofd hem met alles weg te laten komen, duurt jaren. Als dit al ooit over zal gaan.

een reactie

 1. Hallo,

  Ik ben Amanda,47 jaar en nu anderhalf jaar gescheiden van een op en top Narcist.
  Ik ben werkelijk door een ware hel gegaan in dat 22 jaar durende huwelijk. Ik was volledig van hem afhankelijk geworden en heb samen met hem 3 kinderen gekregen.Mijn oudste zoon is 21,mijn tweede zoon 18 en mijn docher 15 jaar.
  Ons hele gezin heeft emotioneel en mentaal veel te lijden gehad door mijn ex.
  Ik had jarenlang depressies,pijnen en was totaal uitgeput.Mijn kinderen waren altijd de getuigen van veel verbaal geweld en raakten allemaal verstrikt in zijn zorgvuldig opgebouwd web.
  10 jaar geleden of langer had ik al door dat er iets niet klopte en daar begon langzaam de ontmaskering. Ik durfde niet bij hem weg te gaan doordat ik me volledig op de kinderen heb gestort om hun te beschermen en doodsbang was om alleen achter te blijven doordat hij me volledig in zijn macht had door mij afhankelijk te houden. Ik had geen eigenwaarde meer of zelfvertrouwen en was een bang vogeltje gevangen in een kooi.
  Met de jaren dat ik los wilde komen uit zijn web werd hij alleen maar erger en gewelddadiger. Ik raakte in een hele zware depressie en voelde totaal geen compassie van zijn kant.Kortom hij liet me aan mijn lot over en schopte mij van de trap om mij vervolgens voor dood te laten liggen. Ik heb in die periode getracht om een einde aan mijn leven te maken. De toekomst leek uizichtloos en ik had geen hoop meer.
  Mijn kinderen hebben mij zien lijden maar bleven ondanks alles loyaal naar hun vader waar ze eigenlijk net als ik onderhuids heel bang voor zijn..Zijn wil is immers wet en de hele wereld draait om zijn ego.

  Nu ben ik 2 jaar geleden van Dronten naar Emmen gevlucht en heb ik de scheiding afgerond met veel pijn en moeite.Hij werkte aan niets mee. Hij heeft mij in Dronten nog gestalkt dus ik moest weg..ver weg van hem.
  Mijn jongste dochter heb ik meegenomen..ik had inmiddels mijn grote liefde van mijn tienertijd weer gevonden en hij heeft mij echt pas de ogen doen openen en steunt me waar hij kan en heeft mij onvoorwaardelijk lief. Ik wist niet eens wat liefde was en ben nu nog steeds in Therapie omdat ik geestelijk zwaar beschadigd ben geraakt.
  Mijn jongste dochter had t toen heel zwaar.
  Ze kon niet aarden in Emmen en werd ook nog eens gepest.Ze belde dagelijks in die tijd met haar vader en hij heeft haar zo gemanipuleert dat ze weer naar haar vader in Dronten wilde.Ik was verbluft hoe hij met mooie praatjes en beloften de kinderen naar zijn hand te kunnen zetten.
  Nu is de stuatie dat hij geen controle meer over mij heeft omdat ik hem volledig negeer in alle contact..want het heeft geen zin om met die man te praten.
  Maar…..nu Britt een tijdje bij hem woont heeft ie in haar een nieuw slachtoffer gevonden..ze komt in wanhoop naar mij,belt me middenin de nacht en word op geweldadige manier gemanipuleerd en gevangen gehouden. Er is geen luisterend oor voor haar..ook niet door haar broers die al precies gaan handelen en praten als mijn ex.
  Het zijn de pionnen van hem geworden om zijn ego te strelen.
  Britt mijn dochter is er erg aan toe op t moment.
  Ze doorziet haar vader en ook waar ik doorheen ben gegaan. Ze is verschrikkelijk boos…bang..en verdrietig en wil vluchten..maar ze weet niet waarheen.
  Ze wil niet naar mij omdat ze hier haar leven niet heeft en niet kan aarden wat heel begrijpelijk is en ik ben op dit moment nog erg labiel en volle verwerking.
  Haar broers spelen de vader voor als hij niet thuis is, wat vaak gebeurd. Hij werkt fulltime en is elk weekend weg naar zijn nieuwe vriendin die ook ver weg woont. Ze voelt ook totaal geen compassie voor zijn vriendin en noemt haar een heks.
  Voor mij zijn de stoppen nu doorgeslagen omdat ze bedreigd wor daar in huis….geen eigen ruimte heeft…niet mag praten en uiten en ik dood gewenst word door hem.
  Ze is in de vakantie op Kreta zelfs door haar vader geslagen en aan haar lot is overgelaten. Ik heb slapeloze nachten gehad omdat ze me middenin de nacht vanuit het buitenland belde en ik ben boos,en vooral machteloos en verdrietig.Britt heeft me persoonlijk verteld dat ze elke dag aan de dood dacht en niet meer verder wilde. Ze heeft nu een vriendje waar ze haar verhaal kan vertellen en haar steunt…haar redding een beetje.
  Maar de kern is…ze wil weg bij haar vader en ze is al emotioneel heel zwaar beschadigd. Ik wil haar via professionele hulp uit huis laten plaatsen want de leefomgeving is dreigend en onveilig…ik heb hier als moeder hulpbronnen voor nodig en zij ook.
  Dit betreft wel een nood oproep en de aangerichte schade is al ver overtroffen.
  Kunt u mij aub leiden naar passende hulp want Narcisme is een ernstige mishandeling en hij doet zich aan de buitenkant voor als de perfecte ouder…ook bij zijn vriendin…ik ben radeloos en mijn kind moet beschermd worden. Mijn zonen ben ik te laat mee…ze zitten en blijven in het web en kiezen toch om daar te blijven bij hun vader…ik hoop dat ook zij ooit inzien wat er werkekijk speelt…namelijk de Narcist ontmaskeren!

  Een radeloze machteloze moeder
  Amanda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s