Leven met een narcist

Narcisten zijn meestal niet in staat tot het behouden van een gezonde relatie. Velen hebben een roerige geschiedenis van relaties en veel emotionele bagage. Zij nemen, ze vragen, ze verwachten. In ruil geven ze heel weinig, behalve mooie woorden.

Uit Amerikaans onderzoek, uitgevoerd aan de universiteit van Georgia, bleek onlangs dat narcisten slecht zijn in relaties. Onderzoekers concludeerde dat narcisten weliswaar charmant en vol zelfvertrouwen overkomen en daardoor snel allerlei mensen aan de haak kunnen slaan, maar tegelijkertijd blijken ze er zelden in te slagen een langdurige relatie op te bouwen. Uit de informatie die de narcisten daar zelf over geven en ook uit de verhalen van hun huidige en voormalige partners, maakte ze op dat narcisten egocentrisch, manipulatief, ontrouw en machtswellustelingen zijn in relaties. De liefdes-stijl van narcisten is dan ook ‘game-playing-love’: ze willen de baas zijn, houden afstand, gaan vaak vreemd en doen er alles aan om maar niet afhankelijk van hun partner te worden.

Waaraan zou je een type narcistische man kunnen herkennen?
Hij heeft geen empathie;
wil niet naar het eigen gedrag kijken;
heeft geen echte vrienden;
laat een spoor van gebroken harten achter zich;
gaat vaak vreemd;
is jaloers, claimend en bezitterig;
heeft veel kritiek op anderen;
klaagt maar ziet het eigen aandeel nooit;
eist dat jij degene bent die dingen opgeeft;
zoekt steeds conflicten;
kan niet alleen zijn;
is dwingend;
liegt en bedriegt
biedt nooit excuses aan.
Dit zijn slechts enkele van de vele Narcisme kenmerken die je kunt toepassen, om te kijken of je in een relatie met een narcist zit.

Aantrekkingskracht
Narcisten kunnen in eerste instantie overkomen als interessant, maar als relaties langer duren blijkt hun egocentrisme vaak een ernstig obstakel. Een belangrijk kenmerk van narcisten is het onvermogen of onwil om echt rekening te houden met anderen. Niettemin kan de flamboyante verpakking op sommige mensen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefenen. De presentatie kan zo overtuigend zijn dat anderen zich aangetrokken voelen – soms tegen beter weten in.

Uiterste van de narcist
De twee grootste angsten die wij mensen hebben in relaties zijn angsten van verzwelging (verstikking, gecontroleerd worden door iemand anders) en de angst voor afwijzing en overgave. Om het menselijke drama nog groter te maken, zijn onze grootste verlangens; de behoeften aan aansluiting en het tegenovergestelde de behoefte aan ruimte en individualiteit. Dit is de grote kosmische grap! Wat een recept voor problemen! Mensen met een narcistische persoonlijkheid hebben meer van deze problemen dan andere mensen. Zo spelen beide uiterste, het verlangen naar nabijheid en het tegelijkertijd vrezen, een belangrijke rol in het leven van een narcist.

Wreed gedrag
Binnen een relatie kan narcistisch, wreed gedrag ontstaat. De narcistische persoon probeert de ander dwangmatig in de greep te houden, maar vreest tegelijkertijd dat de ander te dichtbij komt en de overhand zal gaan krijgen. Het gaat er dus om die ander zwak, afhankelijk en tot een soort bezit te maken, want zo bevestigd de narcist zijn eigen macht.

Ik hou niet van je
De onuitgesproken boodschap luidt: ‘ik hou niet van je’, maar die boodschap wordt versluierd om te voorkomen dat de ander weggaat en zal dus nooit met zoveel woorden worden uitgesproken. De bedoeling is de partner continu te frustreren en te voorkomen dat de partner zelfstandig gaat nadenken! Een narcist gebruikt alles om zijn partner te verlammen, door haar in een positie van onduidelijkheid en onzekerheid te manoeuvreren. Op die manier hoeft hij zich namelijk niet in een echte 1 op 1 relatie te begeven, want daarvoor is hij juist bang. Hij houdt de ander op afstand, binnen grenzen die voor hem ongevaarlijk zijn.

Je bent kansloos
Vooral de boodschap “ik hou niet van je”, is hard maar is wel wat het is. Ook hard, is het besef dat de ander je altijd op afstand zal houden, omdat het gewoonweg voor een narcist veiliger is. Dit betekend dus; hoe harder je je best doet, hoe meer je investeert, hoe meer liefde je geeft, hoeveel grenzen je ook bereidt bent te verleggen, de afstand wordt alleen maar groter, in plaats van kleiner! Hoe je het ook wendt of keert, een echte liefdesrelatie met een narcist kan niet, bij voorbaat ben je kansloos.

Narcisten en de vicieuze cirkel van relaties
Vanaf het perfecte begin tot de lelijke en pijnlijke einde, is het bijna alsof alle narcisten hetzelfde handelen om een slachtoffer aan de haak te slaan. Ze hebben een vicieuze cirkel van relaties. Het patroon is altijd hetzelfde namelijk;

De narcist zoekt een gevoelige vrouw op
De narcist zet die vrouw op een voetstuk en overspoeld haar met liefde en attenties
De narcist krijgt het voor elkaar, de vrouw valt voor hem
Na een tijdje, komt zijn ware aard naar boven. Meestal ben je dan al gebonden
De toen lieve, attente, charmante, zorgzame man is voorgoed verleden tijd
Vanaf dat moment sluipt het echte gedrag en zijn ware aard erin, het wordt van kwaad tot erger
Na een heftig conflict speelt ie weer even de man hoe hij zich destijds ook voordeed, veelal aangedikt met een berg drama en een hoop spijtbetuigingen
De vrouw zwicht weer
Het gaat een paar dagen goed
Weer een conflict of vernedering
De rest van de relatie is een aaneenschakeling en herhaling van punt 7 tot 10.
Van de vrouw blijft niets meer over, die wordt een angstig klein afhankelijk vogeltje wat inmiddels verslaafd is geraakt aan punt 7 en daardoor denk en hoopt dat punt 1, 2 en 3 weer terugkomen. Dit is geloven en hopen op een illusie.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s