Vigilantes: Oostenrijkers organiseren hun veiligheid in toenemende mate zelf

zwarte

Het gebrek aan vertrouwen van de burgers in hun regering en haar uitvoerende organen leidt tot een ware hausse in zelfverdediging van burgers in Oostenrijk. Nu wil de rood-blauwe deelstaatregering in ‘Burgenland’ deze vigilantes bevorderen als een security partner in aanvulling naast de politie.

Burgers leiden de gemeentepolitie op

Het concept is eenvoudig: Toegewijde burgers, een zogenaamde “community politie” die naast de politie specifieke taken overnemen, om zo het gevoel van veiligheid onder de bevolking te verbeteren. In ‘Burgenland’, wil men negen extra van deze groepen gaan opzetten in negen gemeenten. Deze integratie van vigilantes betreft hoofdzakelijk de 50+ generatie en particuliere beveiligingsbedrijven.

Oostenrijk heeft 40 gemeenten die alle een eigen gemeentelijke politiekorps hebben, de meeste van hen zijn gestationeerd in Oostenrijk en Tirol. Het concept strekt zich ver terug in de Middeleeuwen.

Regering sceptisch over vigilantes

De competenties van de politie in Oostenrijk zijn verstrekkend en afdoende denkt de Oostenrijkse regering. De gemeente wil burgers toestaan ​​identiteitscontroles en arrestaties te laten verrichten. Zelfs wapens kunnen burgers dragen, mits ze dezelfde opleiding als politieagenten krijgen.

Sceptisch is de binnenlandse politiek en vooral de Oostenrijkse overheid om deze zelf-georganiseerde burgerwacht toe te staan. In een interview met Ö1 benadrukt het ministerie van Binnenlandse Zaken, woordvoerder, Karl-Heinz Grundböck dat burgerwachten niet gezien mogen worden als zelfbenoemde plaatsvervangende sheriffen.

De overheid houdt met arendsogen organisaties in Wenen en Graz zoals ze op hun Facebook ongecensureerd posten, in de gaten. De wettelijke bevoegdheid, zoals de politie, hebben en krijgen deze vigilantes toch niet, aldus Grundböck.

Eigen schuld dikke bult

Vorige jaar september riep de Oostenrijkse bondskanselier Faymann nog dat de vluchtelingen gewoon moesten komen. Ze deden hem denken aan de Holocaust. Walgelijk vergelijk zoals je hier kunt lezen! Eerst gewillig de vluchtelingen binnen halen en dan je burgers laten bloeden. Angela Merkel deed hetzelfde met haar “Wir schaffen das“. Ze mag oppassen dat het niet “Die schaffen uns” wordt. Afijn, zolang regeringen hun burgers NIET beschermen, komen diezelfde burgers met eigen oplossingen. Waar zagen we dat eerder? Juist onder andere in Stockholm.

► Lees ook: Stop de asieltsunami van vluchtelingen een win-win situatie
► Lees ook: De policoloristische multiculturele leefwereld
► Lees ook: Opinie [Longread]: Goodbye Gutmensch, adieu!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s