Daar gaan we weer…

her we go
Speel dit af onder het lezen

Hij is eigenlijk nog maar net het land uit, maar op Twitter hoor ik het al weer rondzingen: “Zwarte Piet is racisme en het is tijd voor verandering.” Het is godbetert februari.
Nou weet ik ook wel dat het om Zwarte Pyt in het Friese Grou gaat, waar ze Sinterklaas om een of andere reden in februari vieren. Zelf snap ik het ook niet, maar dat komt omdat ik een ander soort Fries ben dan die aparte mensen in Grou. Ik kan natuurlijk wel een hele uiteenzetting doen over het verschil in de twee soorten Friezen, waar zelfs de Romeinse geschiedenisschrijver Tacitus (56 – 117) in zijn boek over de Germaanse stammen (De Origine et situ Germanorum) al over repte, maar dat ga ik niet doen. Want ik ga even flink schoppen tegen iedereen die Zwarte Piet racistisch vindt.

Uiteindelijk is Zwarte Piet niet racistisch. Dit komt omdat er maar een ras is: het menselijke ras. Ik weet dat veel mensen dit niet accepteren als verklaring, maar het is toch zo. Lees Wikipedia er maar eens op na: Biologisch gezien bestaan er naar hedendaagse inzichten binnen de soort Homo sapiens echter geen rassen en algemeen gelden dergelijke indelingen in de wetenschap als verouderd. Waarom roepen mensen mensen dan het racisme is? Eigenlijk is ras, en racisme er bij, een sociale constructie om onderscheid te maken. En dat is typisch menselijk. Als het ras niet was, was het wel inkomen. Of geloof. Of de kleur van je sokken. Maak je je daarom nou druk over de kleur van de huid van een kindervriend?!

Het gaat slechts om een kleurtje. Ga je verdomme toch druk maken over iets belangrijks. En mocht iemand vinden dat dit belangrijk is… rot a.u.b. snel op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s