Vrij als je me echt zou kennen

marnix0

Als je me echt zou kennen dan zou je niet zo hard oordelen. Dan had je je verdiept in mijn heden, verleden en toekomst. Dan had je me een kans gegeven.

Onlangs kreeg ik het boek Vrij van Marnix Pauwels in handen. Marnix is een ex verslaafde en na het lezen van zijn boek heb ik hem toestemming gevraagd om een paar citaten uit zijn boek te mogen gebruiken om iedereen die altijd met een oordeel of vooroordeel te laten zien dat je dingen die gebeurd zijn niet meer kunt veranderen. Hoe graag je dat ook zou willen.

Marnix:
Er zijn mensen die niet kunnen accepteren dat een bepaalde actie bij een bepaalde situatie in een heel specifieke tijd hoort en dat die tijd er niet meer is. Met hun ‘recht’ op wrok, met al hun goede redenen je vermanend en beschuldigend aan te spreken op je gedrag, eindeloos en tot ver nadat het gebeurd is, gooien ze ook hun eigen leven op slot. Ze straffen niet alleen de ‘schuldige’ in het verhaal, maar vooral zichzelf. En dat hebben ze nooit maar dan ook nooit door. Natuurlijk mag jij boos of rancuneus blijven, maar wie heeft daar uiteindelijk het meeste last van? De boeien die je iemand anders omlegt, blijken jou uiteindelijk zelf te ketenen. Schaamte als morele straf in ineffectief en verwerpelijk, omdat je het niet kan intrekken. Het heeft geen aan- en uitknop en als het eenmaal gezaaid is kan het eindeloos woekeren. Dat is onverantwoordelijk en onmenselijk.

Ook al had je nooit anders kunnen doen dan je hebt gedaan (behalve in theorie, maar zo werkt het leven nu eenmaal niet)  er zullen altijd mensen zijn die niet over je gedrag heen kunnen stappen. Heb daar dan vrede ee. Hoe stom, vernederen en egoistisch je gedrag is geweest je kunt het niet eer veranderen ook niet wanneer je je nog tien jaar over blijft schamen.

Als je eenmaal gedaan hebt wat in je macht lig om je uit te spreken jegens de mensendieck de dupe van je gedrag zijn geweest moet het daarna klaar zij. iedereen die van je verlangt dat je de rest van je leven blijft boeten, verdient geen plek in je bestaan. Omdat het voor beiden niet werkt. Jij blijft hangen in je schuld gevoel en de ander zal nooit krijgen wat hij of zij wil, het ongedaan maken van de oude situatie. Op een gegeven moment moet je gewoon verder. En dat er misschien nog verwijtende gedachten zullen omen is een feit, maar daar hoef jen iets mee te doen.

Belangrijk is om te weten dat geschiedenis ook echt geschiedenis is. Op een gegeven moment is het verhaal gewoon afgesloten en moet je verder.
Alleen op papier kun je dingen alsnog anders aan pakken maar op het moment dat je deed wat je deed leek het de beste move die je kon maken en het maakt niet uit of dat heel dom is of niet, want dom is achteraf veel makkelijker te bepalen. Je deed wat de je deed. Punt.

En niemand maar dan ook niemand heeft het recht je te veroordelen of te oordelen over je gedrag. Wanneer iemand daar niet mee kan of wil leven hoort en past zo iemand niet in je leven hoe moeilijk of zwaar dat ook voor je kan zijn. Je moet door en zij passen daar duidelijk niet in.
Neem afscheid ga door en leef je eigen leven.

VRIJ Marnix Pauwels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s