Denken aan dingen

bundesarchiv_bild_146-1969-065-24_mc3bcnchener_abkommen_ankunft_mussolini

Vandaag dacht ik na over dingen.
Het waren hele gewone dingen.
Hoe kan het dat er zoveel mos groeit tussen mijn gras?
Waarom kan mijn hond cashewnoten niet verteren?
Wanneer komt Game of Thrones nou eindelijk met seizoen 6?
Is het normaal dat andere mensen mij een fascist vinden?


Waar kwam dat ineens vandaan? Zou ik er zo mee zitten?
Verder denkende kwam ik tot de conclusie dat ik er niet mee zit .
Ik kan prima met het label fascist leven, voornamelijk omdat ik er helemaal niet een ben.
Toch maar even op Wikipedia kijken, voor de zekerheid.

Even ben ik afgeleid. Ik zie een Belgische vlaag staan. Is het niet een beetje laat om Zaventem te herdenken?  Dan kijk ik verder.

“Schrijf mee over Brussel! Van 4 tot en met 17 april staat Wikipedia in het teken van Brussel. Doe mee! ”

Even kan ik de verleiding niet weerstaan en open ik een nieuw venster in WordPad. Brussel dus. Daar kan ik dus wel volumes over schrijven. Over hoe ik soms mijmer over het Atomium wat losraakt en al rollend het opulente paleis van de EU kliek sloopt.  Is het zo raar om te dromen?

Okee, terug naar fascisme.

Sterke, charismatische leider. Ik stem wel op Wilders, maar om nou te zeggen dat ik hem dat ook echt vind? Niet echt. Toen ik voor het eerst PVV stemde ging mijn voorkeur uit naar Hero Brinkman. Next!

Rationeel? Ja, dat ben ik wel. Maar ben me terdege bewust van het feit dat de samenleving niet één groot organisme is, maar eerder een koraalrif, met allemaal individuele levens die samen een groter geheel vormen. Volgende!

Nationalisme? Ja, prima. Ik vind best dat wij als Nederlanders wat nationalistischer mogen zijn. Hoe vaak lees ik wel niet dat iemand zicht schaamt “om een Nederlander te zijn.” Waarom? Omdat ons verleden niet altijd even koosjer is geweest? Nee, ons verleden is niet altijd even schoon. Maar om je ervoor te schamen? Daar schaam ik mij pas voor! Antoni van Leeuwenhoek, Michiel de Ruyter, Christiaan Huygens, dat zijn Nederlanders waar we trots op mogen, nee moeten zijn! Dus ben ik nationalistisch? Ja, wel wat.

Populisme? Heb ik niets mee op. Ik hoor vaak dat Wilders een populist is. Zijn niet alle politici dat? Is de democratie niet de stem van het volk? Dus zeg je niet wat het volk wil horen? Ach laat ook maar. Ik ben daar veel te nuchter voor.

Dus, ben ik een fascist?

Eigenlijk niet. Ja, ik vind en het systeem van de federatie in Starship Troopers, boek van Robert Heinlein, (zie ook eerdere artikels van mij) het proberen waard. Critici vonden het systeem van deze federatie lijken op het nationaal fascisme. Ach, critici vinden alles al gauw fascisme, denk ik dan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s