Etnisch profileren

2016-mercedes-maybach-s60_600x0w

Het kan je bijna niet zijn ontgaan dat deze week de discussie over etnisch profileren weer is opgelaaid. Politieagenten blijken in de praktijk een getinte mede-nederlander in een dure auto nogal eens aan de kant te zetten. Zo verscheen er een filmpje van Kenneth Vermeer, voormalig Ajacied, tegenwoordig keeper bij een margeclub ergens nabij de Botlek. En er was nog iets met de één of andere met goud behangen dj ook geloof ik. Nu is de grote vraag eens niet: Heeft Geert al getwitterd? Maar kan je dit een agent op straat kwalijk nemen? Iedereen weet dat die voornamelijk op lengte worden geselecteerd en nou niet echt op intelligentie. Ik zag vandaag op den Twitter wel een aardige voorbij komen. Als er veel overvallen door een clown in een paarse jurk worden gepleegd is de kans wel aanwezig dat die in verhouding wat vaker aan de kant gaan. Best vervelend voor al die onschuldige clowns in een paarse jurk maar niet onlogisch. De oplossing is dus dat men elkaar gewoon eens wat vaker aanspreekt op patser gedrag. Zo’n Vermeer kan ook best in een uiterst degelijke Opel gaan rijden en zal dan vast wat minder last hebben. En ik denk dat als Kenneth direct had duidelijk gemaakt dat hij (semi)profvoetballer is het gesprek ook wat prettiger had verlopen. Laten we elkaar geen mietje noemen beste Ikwasinharen lezers. Als de Fiod invallen doet is het ook vrijwel altijd bij keurige blanke mannen in een krijtpak en daar hoor je ons ook niet over. En die agenten moeten elkaar onderling ook eens aanspreken. Heus niet iedere 19-jarige Marokkaan, die nog nooit een dag gewerkt heeft, in een Audi RX is een crimineel… En water is ook niet altijd nat al lijkt dat vaak wel zo.

 

een reactie

  1. Ome Reintje profileert zich dagelijks etnisch door zich als niet-aziaat voort te bewegen in een vrijwel nieuw en superdeluxe aziatisch automobiel. Dat zou te denken moeten geven maar Ome Reintje is in de laatste zeventien jaar niet door de Hermandad staande gehouden. En die laatste keer – in 1999 – was het ook slechts routine en doorrijden maar weer. De voorlaatste keer – in 1986 – ging het om een ronkende (rotte) uitlaat onder mijn toenmalige bolide, een originele DAF 44GLXSTDI NoTurbo met opgeboorde vloermatten en gepimpte achteruitkijkspiegel.

    Bekeuringen? Ja, edelachtbare, Ome Reintje is éénmaal bekeurd. Wegens het parkeren op een laad- en losstrook. Twintig keiharde Hollandsche guldens. Een rib uit een studentenlijf!

    The bottom line: etnisch profileren? Het zal ongetwijfeld. Maar het verbaast me geenszins.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s