De vergeten oorlog

Evidence-krant

Nederlandse militairen die er geweest zijn kunnen nu nog enorm kwaad worden over de oorlog in Korea. Het was in 1950 het eerste optreden van de Verenigde Naties in een oorlogssituatie. Met duidelijke tegenzin en na lang aandringen leverde ook Nederland zijn bijdrage. Het begon dit keer eens niet met de Fransen maar met de Japanners. Sinds 1910 hoorde Korea bij het Japanse Rijk. Tegen het eind van de 2e wereldoorlog werd het noorden bevrijd door de Russen en het zuiden door de Amerikanen en zo kreeg je dus het communistische Noord-Korea en het kapitalistische Zuid-Korea. De troepen van Noord trokken Zuid binnen en de VN zag hierin de hand van de Russen. De Nederlandse regering werd flink onder druk gezet om ook een bijdrage te leveren en de Amerikanen dreigden zelfs de Marshallhulp te stoppen. Het was hier de tijd van de wederopbouw en de poging tot bevrijding van Indonesië was nog maar net achter de rug. Drees bedacht het zenden van vrijwilligers die in eerste instantie wel onder beroepsmilitairen werden geselecteerd maar later niet meer. China steunde het Noorden ook volop en die boekten al gauw militair grote successen. De Nederlanders die dus in Korea terecht kwamen konden direct aan de slag. Over de uitrusting waren ze voorzichtig gezegd niet zo tevreden. Een hoop ouwe troep en te lichte wapens zodat ze aangewezen waren op de Amerikanen. Vrijwilligers die opeens belanden in de bloedigste, maar tevens meest vergeten oorlog van de twintigste eeuw. De Nederlanders waren maar een heel klein deel van de troepen die in Korea vochten, er werden er 120 gedood. Er zijn 5.7 miljoen Amerikaanse soldaten naar Korea gestuurd waarvan er 50.000 sneuvelden. Het Zuid-Koreaanse leger telde ook nog eens 50.000 doden. Van de Engelsen sneuvelden er ruim 1000. Amerikaanse schattingen van verliezen aan communistische kant: 400.000 Chinezen, waaronder de oudste zoon van Mao, en 200.000 Noord-Koreanen. Onder de burgerbevolking in Noord-Korea vielen naar schatting 2 miljoen doden en dat was zo’n 20 % van de bevolking. In Korea gebruikten de Amerikanen volop napalm wat op zich al zeker enkele honderdduizenden (burger)slachtoffers maakte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s