Bouw een buurthuis in Zaandam

download

Een buurthuis. Zaandam mist een buurthuis. Een buurthuis zou Zaandam doen bruisen en dan zou de jeugd zich in de buitenwijken gedragen. Zo simpel is het, want in een buurthuis kunnen de jongelui – nadat ze hard gewerkt hebben – even lekker pingpongen en tafelvoetballen. Na de noeste arbeid die ze hebben verricht even de stress uit hun lijven rammen. Studeren is ook zwaar als je uit de getto van Zaandam komt. Wat moet je studeren? En waar? Amsterdam en Haarlem zijn natuurlijk niet aan te fietsen. Of elke dag keihard buffelen bij Pearl of Specsavers. Ik geef je het te doen. De zonnebrillenverkoop in Zaandam is de laatste maanden flink gestegen en een beetje brillenboer heeft tegenwoordig een mbo-diploma niveau 4.

Nee, het is niet te doen als je in Zaandam woont. Compleet verloren jeugd, zeker zonder buurthuis. Want waarom zou je lekker met je familie op de Dam gaan zitten. Terrasjes en kroegjes zat. Lekker in het zonnetje met je bril op genieten van de hechte familie. Vierde, derde, tweede, en eerste generatie gezamenlijk op een terrasje. Ouderlijk gezag staat namelijk hoog in het vaandel in Zaandam. Elke moeder waakt of zoonlief naast het broodtrommeltje ook zijn zonnebril mee naar school neemt.

Als je in Zaandam woont, snap ik dat je geen zin hebt in die prachtige Monetroute. Of om naar die architectonische hoogstandjes te gaan kijken. Waarom zou je cultuur snuiven. Of naar de bioscoop. Of naar het Zaantheater. Of varen op de prachtige vaarten, langs de molens. Of naar het Zaans Museum met de kinderen. Of naar het Hembrugmuseum. Over wapens. Vinden ze niet interessant. Waarom zou je in je drukke leven gaan sporten? Zaandam heeft over de 3000 watersportverenigingen. Maar roeien of voetballen is best intensief na een dag vol aan de studie te hebben gezeten. Ik snap dat ze na een week hard werken niet naar Zandvoort willen gaan. Te druk en daar is geen pingpongtafel, maar op het strand hebben ze tenminste wel wat aan hun zonnebril.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s