Troonrede lekt van alle kanten

c443eb65-a93e-462e-850c-df503fb7b9f9

Leden van de Staten-Generaal,

Nederland is af. Met trots bemerk ik dat de participatiemaatschappij heden ten dage hoogtij viert in onze kleurrijke samenleving. Onze burgers zijn eenlingen geworden die voor zichzelf opkomen en die de tering naar de nering kunnen zetten. Wij mogen van elke burger verwachten dat ze zelf vorm geven aan hun toekomst en dat ze hun brood verdienen door hun talenten te benutten.

Jeugd

Ik zie de jeugd van Nederland zichzelf rijkelijk ontplooien in de onlinewereld die onze krachtige samenleving grotendeels is geworden. Ik zie onze jeugd creatief zijn in allerlei muzikale uitspattingen waarbij ze hun mening niet schuwen en onze overheidsapparaten zoals de politie, rechters en uitkeringsinstanties van een kritische kant belichten. Laten wij als land luisteren naar hetgeen onze inwoners te zeggen hebben. Laten we niet bang zijn voor kritiek. Dat houdt ons scherp en leert ons samen te bouwen aan een veelzijdig land waar mensen van elke afkomst trots zijn op het feit dat ze in Nederland wonen. Op alles wat dit land zo dynamisch maakt. Trots op onze leiders die dit land krachtig sturen in deze roerige tijden. Leiders die de onderste steen boven krijgen als daar om gevraagd wordt.

Zorg en onderwijs

Laten we complimenten geven aan de zorgsector. Elke stap die onze zorgverleners zetten, wordt gerapporteerd. Zo krijgen de managers inzicht in wat er speelt en kunnen zij met doortastend beleid anticiperen. Iets waar ze goed voor betaald worden. Want Nederland is een land geworden waar managers goed worden betaald. Laten we ons onderwijs niet vergeten. Daar waar elke beslissing van basisschooldocenten gerapporteerd wordt en waar elke jonge burger kansen krijgt om door te stromen naar de top van onze maatschappij. Zelfs als je zware gedragsproblemen hebt, de taal niet spreekt, half verlamd en blind in een rolstoel zit met adhd en autisme tegelijk, dan nog krijgt de jonge parel alle kansen in ons regulier onderwijs. Want ons lerarenkorps is onderhand gespecialiseerd in klassen vol mankementen die op latere leeftijd van waarden kunnen zijn in onze maatschappij. Ze kunnen bijvoorbeeld altijd nog rapper worden.

Defensie

En laten we ook trots zijn op ons leger. Onze soldaten behoren tot een van de creatiefste en innovatiefste legers van de wereld. Ze werken met geluidsbanden met kogelgeluiden en zijn commutatief sterk door met hun keel vijandelijke geweerschoten na te bootsen. Het doet mij deugd dat te constateren. In een land dat draait, hoeft niks geïnvesteerd te worden. We kunnen anno 2016 trots zijn op ons land, want waar Europa onder druk staat, handhaaft Nederland zich. Met sterke inwoners die voor hun mening durven uit te komen en als je als burger wat mankeert, zijn er nog Wajong-uitkeringen waar men gebruik van kan maken. Met zulke voorzieningen hoeven wij allang niet meer tot een God te bidden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s