Naderhand in Nederland

landscape-1463997943-willy

“En daarom, dames en heren van de pers, heeft de regering besloten om per 1 mei aanstaande alle betalingen aan het koninklijk huis op te schorten. Daarnaast worden er nog meer maatregelen getroffen jegens de Oranjes.”
–  President Van Adelaken, Den Haag, 16 november 2026

Laten we wel wezen: ik ben een monarchist. Een koning staat toch wel voor de staat, een symbool waar we achter kunnen verzamelen. Er zijn republikeinen in Nederland, maar toch lijkt het mij dat als er iets gebeurd met het koningshuis we er toch massaal achter staan. Dit symbool kan nog wel eens heel belangrijk worden in de nabije toekomst.
Maar waarom ben ik dan tegen onze monarchie? Zolangzamerhand loopt het de spuigaten uit met de toelages en bijdrages. Dit artikel van de Volkskrant illustreert mijn punt.

Nou is het niet de schuld van het het koningshuis zelf dat het onderhoud zo duur is uitgevallen, aangezien de aannemer in het beste geval onbekwaam was en in het slechtste doelbewust fraudeerde, maar het punt staat: zo’n geintje kost de belastingbetaler anderhalf miljoen.

Of neem dit artikel.

Na aftrek van alle kosten krijgt dit meisje van net 18 €263.000 per jaar. Laten we dat even uitrekenen voor de gein. Voor het gemak reken ik even €250.000 en ga er van uit dat dit netto is.. Dit komt neer op het feit dat onze kroonprinses vanaf de dag dat ze volwassen wordt dagelijks afgerond €250.000 / 365 = €685 verdient. Even ter vergelijking: mijn uurloon is een kleine  €11 bruto.  Per dag  werk ik ongeveer 9 uur waar een uur afgaat aan pauzetijden. Dan kom ik uit op €11 x 8 = €88. Samen genomen betekent dit dat onze lieve prinses per dag €685 / €88 = afgerond 7,8 keer zoveel verdient dan mij.
Dat klopt ergens niet. Dan mogen voorstanders nog zo hard roepen dat Amalia zo niet in de verleiding kan komen om financiële “steun” aan te nemen, maar dit presenteert ons met een heel ander punt: een meid van 18 die zoveel geld over de balk kan smijten. Stel dat ze dat nou helemaal niet aan kan, zoveel geld beschikken? Wat dan? Ik weet het niet hoor, maar van mijn eigen schooltijd herinner ik me juist dat de rijkeluiskinderen de grootste etters waren.

Benieuwd naar het citaat uit de opening? Dit komt uit mijn boek “Nederland, Anderland” (werktitel), te koop in het 4e kwartaal van 2017.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s