Europa is de kraamkamer van beschaving

desert-toilet

Domme columnist. Kent zijn feiten niet. Beschaving in Europa geboren. Haha. Wat een grapjas. Beschaving is begonnen in de woestijn hoor. In het Midden Oosten. Of anders in China. Ken je de Maya’s en Egyptenaren niet? Jawel, maar de echte beschaving is alsnog in Europa geboren. Als we in een simpel woordenboekje kijken, staat er bij de betekenis van beschaving – ontwikkeling van een volk op het gebied van o.a. kunst, wetenschap en normen en waarden. Ontwikkeling. Iets ontwikkelt zich. Van A naar Z. Van arm naar rijk. Van zand naar gras. Van hutjes naar woontorens. Ontwikkeling. Vooruitgang. Beschaving is meer dan alleen kunnen lopen.

Honderden jaren voor Christus zouden in China al mensen een beschaving vormen. Nou ja, beschaving. Een beetje pissen in de Gele Rivier en daarna jezelf lekker wassen in hetzelfde water. Dat doen ze daar anno 2016 nog steeds, dus zo veel is die regio in al die jaren niet ontwikkeld. Tot 1950 was China een arm land waar ze van pure armoede de hersens uit honden en apen slurpten om in leven te blijven. Daarna is er enigszins beschaving gekomen. Met als gevolg Peking. De helft van de 20 miljoen inwoners is legaal en staat in de file en de andere helft stikt zich illegaal de kinkhoest van de smog. Nee, prima stad Peking. Lekker ontwikkeld. Shanghai. Ook zo’n icoon van de beschaving. Toen in Leiden in de zestiende eeuw al een kerktoren van 100 meter stond, begonnen ze in China pas te bouwen. De Chinese beschaving valt dus af, want 2000 jaar in dezelfde rivier pissen is geen beschaving maar stilstand.

Het Midden Oosten dan. Assyrische en Perzische Rijk voor het gemak. Daar is de beschaving begonnen. En wat voor een. Ze reden op kamelen door de woestijn. Kwamen ze elkaar tegen. ‘Moet je ook zo nodig?’ ‘Ja, maar hier is geen enkel gebouw in de buurt. Kijk een gat in de grond. Doe het daar maar in.’ En zo geschiedde. Het hoogste gebouw in die tijd was het wc-hutje van de Sultan. Daar ging dan het volk met z’n allen om heen staan om te kijken. Als de Sultan klaar was en uit het hutje kwam, werd er massaal geklapt. Dat ging zo honderden jaren door en terwijl het Europese continent zich ontwikkelde in zowel architectuur, wetenschap en filosofie werd er pas in 1650 een tweede wc-huisje geopend in de woestijn. Zonder riolering, want dat is een uitvinding van de Romeinen. Nee, het Midden Oosten valt af, want 4000 jaar in dezelfde woestijn poepen is geen beschaving maar stilstand.

Dan de Maya’s. Ook zo’n treurnis. Die zitten al 4000 jaar stoned als een garnaal naar de sterren te kijken en hebben een kalender gemaakt die niemand gebruikt. Sommige bergbewoners nog wel. Gaan ze met z’n allen om een stapel komkommers zitten en bidden ze tot de oppergod van de oogst. Anno 2016. Een oppergod van de komkommers. Hoe serieus moeten we die beschaving nemen. Egypte dan. Dat kwam in de buurt. De Egyptenaren gebruikten miljoenen slaven om stenen in een woestijn te stapelen. Economisch gezien vrij nutteloos. Ze waren zo druk met stenen stapelen dat ze pardoes ingelijfd werden door het Romeinse Rijk. Een superieur Europees Rijk dat weelde bracht en beschaving.

Al die pseudobeschavingen buiten Europa hebben ons niks gebracht. De Maya’s beginnen te tellen bij nul. Hoe geniaal. Egyptenaren tekenden een oog als ze een oog bedoelden. Knap. Chinezen maakten vazen. Dat is wel handig voor de bloemen die in Europa gekweekt werden. De Romeinse en Griekse beschavingen brachten tenminste rijkdom en weelde. Kunst en architectuur. De Vikingen waren koplopers in de scheepsbouw. Alexander de Grote bracht handel en economisch besef. Het Engelse Rijk is nog steeds een van de grootste wereldwijd. Europa ontwikkelde zichzelf en andere gebieden in de wereld. Daar werden mensen rijk door hard te werken. Dat continent ging vooruit. En juist dat continent gaat nu ten onder aan zijn eigen superieure geschiedenis. Vaarwel Europa. Het gaat u goed.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s