Hallo toerist, pleurt op uit Rotterdam

rdam

Rotterdam gaat kapot. Helemaal naar de klote. Overlopen door rugzakaussies, kortebroekamerikanen en spiegelreflexjapanners. In 2014 begon het geouwehoer. De Academy of Urbanisme gaf Rotterdam een award omdat het de beste stad van Europa was. The New York Times en Rough Guides bestempelden in dat zelfde jaar de Maasstad als place to be. Ook vooraanstaand reisgids Lonely Planet vond het vorig jaar nodig om Rotterdam uit te roepen tot een uitermate geschikte stad om in rond te lopen. En het blijft maar doorgaan. The Wall Street Journal berichtte begin deze week dat Rotterdam de coolste stad van Nederland is.

Het heeft nog lang geduurd voordat ze erachter kwamen. Rotterdammers weten allang dat Rotterdam de beste stad van de wereld is. En Rotterdammers vinden het prima dat niemand dat weet. Laat die toeristen lekker naar Kinderdijk gaan. Of beter nog, naar Amsterdam. Laat ze wegblijven uit de havenstad. Loopt er tenminste niemand voor je poten als je naar Bram Ladage loopt. Rotterdammers klagen nu al als ze met hun auto over de Coolsingel rijden. Of die tientallen mensen die oversteken even gauw willen opzouten voordat er ongelukken gebeuren. Nee, het moet niet drukker worden in de stad. Dus toeristen, pleur op uit Rotterdam. Ga lekker naar Amsterdam. Daar is genoeg te zien. Een grote witte paal op een plein. Supermooi. Of al die karakteristieke steegjes waar Bulgaarse hoeren je voor een tientje een soa bezorgen. Of een rondvaarttochtje tussen de Amerikanen. Amazing dit, amazing dat. Ontzettend leuk allemaal.

Ja, nu vinden ze het te druk in Amsterdam. Ze waren zo trots op hun toerisme. Venetië van het Noorden? Sodom en Gomorra aan het IJ zullen ze bedoelen. Met hun Venetië. Nou, nu staat het water aan de Mokumse lippen en verzuipen ze in hun eigen grachten. Als er een Amsterdammer op straat loopt, komt hij nooit meer thuis. Hij wordt elke eettent ingetrokken en op elke straathoek afgetrokken. Iedereen denkt dat iedereen een toerist is. Het is niet normaal meer. Als je als gewone Amsterdammer in je eigen stad fietst, komen 25 dronken Britten om je heen staan om de weg te vragen. En als je die niet weet, word je in elkaar geslagen. Nee, nu is het ineens niet leuk meer dat er duizenden Amerikanen in de grachten lopen te pissen. Nu moeten ze zeker allemaal naar Rotterdam. Krijg de touwtyfus met je toerisme. Komen al die krotenkokers in de Koopgoot staan zeker. Duurt het nog langer voordat je die gleuf door gekuierd bent. Laat ze lekker in hun eigen land de toerist uithangen. In New York of zo. Of Peking. Lekker smog happen. In Rotterdam is niks te zien. Hoge gebouwen? Ja, om er met je rugzak vanaf te springen. Zo de Maas in. Verzuip je tenminste in echt water. Ja toch, niet dan.

2 reacties

  1. Zet er dan tenminste bij dat “de ziekte van Hedel” van Deelder op zijn minst als inspiratie is gebruikt.

  2. jan vijftigschild · · Beantwoorden

    Wat een chagarijn lijkt wel een bepaald soort Amsterdammer en dat voor een Rotterdammer. Belooft nu zelf plechtig nooit meer zelf ergens heen te gaan en dus toerist te zijn waar je zo op afgeeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s