De Klassieker

459028_heroa

Vandaag is het weer zover want in de eredivisie staat om 14.30 Feyenoord- Ajax op het programma. Rotterdam tegen Amsterdam oftewel 010 versus 020. De kakkerlakken tegen de neuzen in het bargoens en natuurlijk verdienen jullie een grondige analyse van deze wedstrijd op jullie favoriete virusvrije weblog. De rivaliteit bestaat al heel lang en is terug te voeren tot begin 1921 toen Feyenoord promoveerde naar de toenmalige eerste klasse west, de voorloper van de huidige eredivisie. De eerste ontmoeting was meteen al een hoop gelazer want eigenlijk was het 3-2 voor Ajax maar na hevige protesten van Feyenoord werd dat 2-2 en daarna is het eigenlijk nooit meer goed gekomen. Wat uiteraard een gezellig voetbalfeest zou moeten zijn kan helaas sinds 2009 niet meer met publiek van beide clubs. Na spreekkoren over joden en de nodige rellen rond beide stadions vinden de clubs en burgemeesters dat niet meer verantwoord. In 1997 viel zelfs een dode bij Beverwijk en in 2004 was er de aanval op beloftespelers van Feyenoord waaronder Robin van Persie.

9 oktober 1921 keken maar liefst 65.562 toeschouwers naar Feyenoord-Ajax in de Kuip. Er zijn nu officieel 180 wedstrijden geweest tussen Feyenoord en Ajax en de Amsterdammers wonnen hierbij het meest. Slechts 2 keer werd het een bloedeloze 0-0 maar gelijkspel werd het veel vaker. De laatste ontmoeting was 7 februari 2016 en daar werd het 2-1 voor Ajax. De laatste beker ontmoeting eindigde in het voordeel van Feyenoord op 28 oktober 2015 (1-0). Feyenoord staat momenteel bovenaan met 5 punten verschil met nummer 2 Ajax. De klassieker is niet typisch Nederlands want je hebt bv. ook: Borussia Dortmund- Schalke 04 in Duitsland, Anderlecht tegen club Brugge bij de Belgen of Liverpool – Manchester United in Engeland. Laten we ongeacht de uitslag de wijze woorden van Freek niet vergeten: Het is maar een spelletje...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s