Voetbal is dood, leve voetbal

golden-1597051__340

Vroeger was de Europa Cup I een toernooi voor kampioenen. Er was nog geen verzadiging bij de tv-kijker en voetbal ging om talent en tactiek. Pech en geluk. Er waren nog affiches waar naar uitgekeken werd en de loting was nog een ouderwetse loting. Zonder computergestuurde robots die voorgeprogrammeerde balletjes trekken om vervolgens een vooraf vastgesteld speelschema in te vullen. Vroeger speelde de kampioen van Cyprus tegen de kampioen van Roemenië. En dat was in de kwartfinale. Hebben ze het in Boekarest nu nog over. Wat een romantiek.

De enige romantiek in het hedendaagse voetbal is als er bijvoorbeeld een heel team neerstort zodat we met z’n allen kunnen mijmeren over de Busby Babes die in 1958 ook uit de lucht vielen. Of Torino in 1949. Prachtig team. Wat een romantiek. Toen vlogen vliegtuigen nog idyllisch te pletter. We hebben zo’n hang naar vroeger, dat het onbegrijpelijk is dat we de terreur van de FIFA en UEFA met z’n allen slikken als zoete koek. Schande. Shirts zonder reclame. Een Spaanse topclub met 11 Spaanse voetballers en waar de linksback er geen reet van kon. Een tijd dat clubs als Nottingham Forest, HSV, Aston Villa, PSV, Rode Ster Belgrado en Steaua Boekarest de Europa Cup I konden winnen. Dat willen we en dat krijgen we niet. We krijgen elk jaar weer die kapot gespeelde wedstrijden tussen Bayern München en Juventus en Barcelona tegen Real Madrid. Elk jaar weer. Messi en Ronaldo zijn goed hoor, maar we zien ze nu 27 keer in de week geniaal scoren. Dat verveelt toch.

En de maffia doet er weer een schepje bovenop. Over een paar jaar mogen de nummers 4 van de coëfficiëntenlijst (meestal de Engelse, Duitse, Italiaanse en Spaanse competitie) direct meedoen aan de Champions League. Hoe die abracadabralijst werkt? Simpel. De clubs met het meeste bloed aan hun handen staan bovenaan de lijst. En eerlijke clubs of clubs met de geur van festivalbier en broodjes knakworst aan de handen staan onderaan. Het tij is niet meer te keren. Het schijnt dat clubs als Real Madrid en Manchester City een olieplatform onder hun stadion hebben gebouwd zodat ze de olie direct richting Rusland en de Arabische wereld kunnen pompen. Daar valt voor Nederlandse clubs niet tegen op te pompen. PSV stond ruim tien jaar geleden voor het laatst in de halve finale van de Champions League. Ze hebben daarna 5 jaar lang oud papier moeten ophalen om uit de schulden te komen. Ze hebben zelfs de grond en lucht onder en boven het stadion moeten verkopen om niet failliet te gaan. Daarom is de Nederlandse competitie klaar. We winnen nooit meer wat. De kampioen moet straks in de zevende voorronde spelen tegen clubs uit Rusland of Oekraïne. Daarom, stop met voetbal kijken. Zou toch mooi zijn als niemand meer kijkt naar de halve finale Chelsea – Real Madrid. Gewoon om een statement te maken. Wij willen ons voetbal terug

een reactie

  1. […] club alleen nog maar spelers contracteren van Telstar en Roda. Dan is het Nederlandse voetbal echt dood en begraven en dan zijn de fans definitief de […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s