De zorg in Nederland

Een feuilleton – Deel 2

Eigenlijk gaat dit schrijfseltje helemaal niet over de zorg in Nederland, maar over de zorg die we in ons land voorlopig niet zullen krijgen, de verzuilde politiek in dit land kennende.

Waar gaat het dan wel over?

Het is nog niet tot de Nederlandse mainstream media doorgedrongen dat op 15 december in het jaar des Heeren 2016 in Groot-Brittanië een wet is aangenomen die het mogelijk maakt om genetische modificaties ook bij mensen mogelijk te maken – driepersoons IVF om precies te zijn: één man, twee vrouwen. Doel? Het uitbannen van genetische aandoeningen bij de kroost. Onze Britse vrienden zijn er dus al klaar voor, Ome Reintje verwacht dat in ons land de volledige confessionele politiek en z’n moeder faliekant tegen gaat zijn, want rommelen in God’s creatie, fokken van designerbaby’s of erger nog Übermenschen.

mtdnamitochondrial_dna_lg

Wat wil men doen?

Kleine reparaties uitvoeren in het mytochondrisch DNA (mtDNA) teneinde allerlei veelal gruwelijke aandoeningen en syndromen te kunnen uitroeien. De afbeelding hierboven maakt het al duidelijk: dat hele mtDNA is slechts een miniem onderdeel van een menselijke cel, en maakt bovendien geen deel uit van de celkern (want dáár moet je zijn wanneer je Fritz, Franz und Wilhelm zou willen fokken: IQ 150, 205cm, blond haar, blauwe ogen, atletisch, veel spiermassa, veel ausdauer en wat iedere andere megalomane gek maar zou willen verzinnen).

Bovendien wordt mtDNA alléén doorgegeven door een vrouw die een dergelijke mutatie heeft. Mannen kunnen de mutatie wel hebben (en dus ook de symptomen ontwikkelen) maar kunnen die niet doorgeven aan hun kinderen. Vandaar ook één man en twee vrouwen: je hebt bij deze techniek een donor-eicel nodig die vrij is van de mutatie en daarmee ‘repareer’ je de ‘foute’ eicel. De gerepareerde eicel bevrucht je vervolgens en het eindresultaat is een ‘gezonde’ foetus, waarbij je slechts een minimaal deel van de donorcel hebt gebruikt en er zeker er geen veranderingen in uiterlijk, karakter, kenmerken enzovoorts zullen optreden – want die worden bepaald door de genen in de celkern.

Wat bereik je er mee?

Pas je deze techniek toe bij vrouwen waarvan bekend is dat zij een mutatie hebben bereik je dus dat hun kinderen die mutatie niet meer hebben, de aandoening dus ook niet meer kunnen krijgen en bovendien ook niet meer kunnen doorgeven. Win-win-win-situatie.

De facto zou je dus allerlei aandoeningen binnen een paar generaties kunnen uitroeien. Kost een paar centen dus zal ook niet wereldwijd haalbaar zijn (althans voorlopig niet) maar het doel heiligt als altijd de middelen!

Ome Reintje’s ethische paragraaf:

Knutselen met genetische eigenschappen is inderdaad een lange kür op glad ijs. Knutselen met de celkern: niet aan beginnen! Knutselen met het mtDNA zoals hierboven beschreven: liever vandaag dan morgen. Knutselen met genetica mag dan ethisch niet zo fris zijn, mensen willens en wetens opzadelen met de meest gruwelijke aandoeningen is dat ook niet. Sta het toe zolang het nodig is, 1 of 2 generaties, dan heeft het probleem zich opgelost en mag je het van mij ook weer verbieden want op dat moment is het ook een loze letter in de wet geworden. En neem het op in het basispakket want dat is de enige manier om een zo groot mogelijke doelgroep te bereiken.

The bottom line: er is geen humaan argument dit tegen te houden, Gods wil kan het niet zijn want dit zou God namelijk nooit hebben toegestaan. Het is een weeffout in onze schepping en we zijn inmiddels in staat om die te repareren.

Daarom dus ook: minder, minder, minder weeffouten! En snel regelen S.V.P!

Handige link naar de bron vindt u alhier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s