Wie wel, wie niet?

De politie is een overheidsdienst belast met de handhaving van de openbare orde en zorgt voor veiligheid in onze maatschappij. De sterke arm der wet spoort op, doet onderzoek naar strafbare feiten, verricht aanhoudingen en waar nodig, biedt het directe hulpverlening aan. 

Al jaren rommelt het binnen dit gesticht; fuseringen, fraude, racisme en profilering zijn wat zaken die spelen. Iedereen kromt onder het juk van die verschrikkele wouten der dwingelandij.

Tijd om terug te slaan

Wij van ikwasinharen willen de burger erop wijzen dat die tekens op de smeris zijn/haar schouders, hun rang insignes, indirect informatie weergeeft welke Juut je nu wel en welke je nu juist niet op zijn bek kan timmeren. 

Eerste hoofdcommissaris, de grote smurf der Flikken. Te machtig voor ons normale volk. Gewoon zwijgen, niet aankijken, bibberen en amen zeggen.

Hoofdcommissaris, een persoon die zich nog bewijzen wil. Gaat graag met een dikke vuist in de reet van zijn meerdere, tot aan de schouder, zó diep. Zwijgen, niet aankijken en afblijven dus.

De commissaris, baalt vaak dat hij wel in de top zit maar niks te zeggen heeft in diezelfde groep. Laagste in de pikorde. Likt hier en daar nog graag aan de bruine poepert van zijn meerdere. Oppassen geblazen dus, het is smerig werk. Net als de hoofdcommissaris, vermijden en anders stilzwijgend opvolgen van de preken.

Hoofdinspecteur, net als de laatst beschrevenen, nog steeds een grote klootzak. Gewoon afblijven dus.

Inspecteur, nog steeds een kroontje op zijn schouders. Kan dus heel gevaarlijk uit de hoek komen. Zijn Walther, de P99Q NL is nog altijd zo getrokken. 

Brigadier, ook een kroontje maar zeer klein, net als een klein piemeltje, met zo’n gay kransje er omheen. Met een rake homograp kan je eventueel wegkomen.

Hoofdagent, heeft 4 strepen. Lijkt net of het een zebrapad is. Maar zeker geen ‘walkover’ gevalletje. Een gepaste homograp lijkt ons dan weer op zijn plaats.

Een agent, heeft 3 grote negerlullen op zijn schouder. Zit vaak bij voetbalwedstrijden op een machtig edeldier, ter compensatie, gewoon (er)af trekken, wat denkt ie, dat hij stoer is met zijn paard(enlullen)!

De surveillant, “Gij moguh surfeleren, hoe ik teguh ouwe bakkus aantimmer, ik maok oe kapôt!”

Aspirant, de padvinder onder de klabakken. Gewoon stompen, weten vaak nog helemaal niks. Leren al vallend en weer opstaand zullen we maar zeggen.

De buitengewoon opsporingsambtenaar, BOA in het kort. De meest beperkte groep van het gehele Pandoerenstelsel. Het zijn vaak jachtopzieners, parkeercontroleurs, milieuambtenaren, conducteurs of viscontroleurs. Tandelozen tijgers. Gewoon afknallen, hard klappen tegen de harsens en snel weg rijden, in zijn bek schijten, bespugen, slaan en uit de trein gooien of gewoon de vishaak in zijn muil stouwen en de hengel om zijn nek krullen.

 

een reactie

  1. Jachtopzieners en terreinbeheerders zijn inderdaad BOA’s – maar dan wel met papieren, in tegenstelling tot parkeernazi’s en ander spul. Als jachtopziener heb je allereerst een jachtakte nodig (verdiept u zich daar maar eens in) en de bijbehorende wapenvergunning is natuurlijk ook noodzakelijk (en die krijg je ook niet op je mooie blauwe ogen). Jachtopzieners zijn de intellectuelen onder de BOA’s.

    Vervolgens vergeet je in je hele verhaal de Koninklijke Marechaussee, die ook politietaken verricht en waar de jongens en meisjes (m/v) van dienst over het algemeen minder gezellig zijn dan hun collegae bij de politie. Maar wel een stuk beter opgeleid, eerlijk is eerlijk. Twee witte strepen op de schouder van een Marechaussee zijn hetzelfde als vier strepen op de schouder van een pliesie. En in principe gaat geen Marechaussee met minder dan die twee strepen de straat op. Zoek de verschillen (ook qua mentaliteit).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s