Michael van Gerwen verdient Award Spelletjesman van het Jaar

freccete-1510708__340

Darten is populair in Nederland. Veel mannen gooien zo nu en dan (elk weekend, red) gebroederlijk een pijltje in de kroeg of af en toe (elke dag, red) op hun zolderkamertje. Kale mannen van middelbare leeftijd organiseren toernooitjes met elkaar en strijden om een lullig trofeetje. Het spel is zo populair in Nederland dat er zelfs rondom het Sportgala van  2016 commotie ontstond omdat de Brabantse darter Michael van Gerwen niet genomineerd was voor sportman van het jaar. Logisch vond de een. Onlogisch vond de ander.

Is pijltjes gooien een sport? Een jarenlange discussie waar we niet uitkomen, maar eigenlijk is het heel makkelijk. Hier komt het; darten is een populair Engels kroegspelletje dat in de rest van de wereld (m.u.v. Brabant) wordt aangeduid als het meest nutteloze spel ooit. Zo dat is gezegd. Enorm knap hoor om pijltjes consequent in een klein vakje te gooien, eerlijk is eerlijk. Maar die gasten doen heel hun leven niks anders dan pijltjes gooien. Na drie miljard keer een pijl werpen, moet het onderhand wel een keer lukken om het bord te raken. Zie het als paperclips buigen en die dan proberen terug te buigen. Als je daar vroeg mee begint, dan lukt het op je 25ste wel een keer om de paperclip in zijn originele vorm terug te buigen. Is dat een sport? Nee. Of een pingpongbal in een plastic bekertje gooien. Op vijf meter. Drie keer stuit verplicht. Geef een peuter uit China een pingpongbal en hij gooit op zijn achttiende zo’n 300 pingpongballen in plastic bekertjes. In een minuut. Geblinddoekt. Met vijf keer een stuit. Is dat een sport? Nee. Nou, dus darten ook niet.

Darten is wereldwijd niet echt populair. Het spel wordt alleen gespeeld in Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland, Ierland en Brabant. Ooit heeft er een kroegbaas in Spanje een bord opgehangen. Vroegen de bezoekers: ‘qué es esto?’ Kroegbaas: ‘que es una darttablero’. Bezoekers: ‘una darttablero? Ensaly con su darttablero.’ (Vertaling voor degenen die geen Spaans kunnen: opzouten met je dartbord). In Amerika, Rusland en Azië hangen ook geen borden aan de kroegmuren. Het spel is wereldwijd domweg te klein om een sport genoemd te mogen worden. En dat vinden die Engelsen en Brabanders eigenlijk helemaal niet erg. Want zodra Amerikanen, Russen en Aziaten zich met een sport gaan bemoeien, is het eind zoek. Dan wint er nooit meer een Engelsman de PDC World Dart Championship Master League Cup Trophy.

Als darten echt een sport wordt, dan gooit er over een paar jaar een Chinees 180 met 1 pijl, wint een Rus vol doping na 10 gooibeurten al het toernooi en komt er ineens zo’n arrogante Amerikaan het podium op die 7 keer achter elkaar de beker wint. Nee, dan is het spel ineens niet leuk meer, want er moet onder het zuipen wel wat te juichen zijn voor Groot Brittannië. Laten wij als Nederlanders daarom Michael van Gerwen uitroepen tot Spelletjesman van het Jaar 2017. Omdat hij dat verdient, want hij is onderhand een dartmachine die niet te stoppen is. Zelfs niet door dronken Engelsen of arrogante Amerikanen, dopingrussen en fanatieke Chinezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s