Gambia The Musical

flag-1198964__340

Afrikaanse politiek is best grappig. Je hebt daar nog stamhoofden en medicijnmannen die carrière kunnen maken. En sommige medicijnmannen schoppen het zelfs tot president van een land. Zo was die Yahya Jammeh van Gambia vroeger het orakel van het dorp. Kwamen dorpsbewoners met geiten en bananen naar een grot. Daar zat Yahya dan bij een kampvuurtje en nam alle offers gretig in ontvangst, klapte drie keer in zijn handen, blies wat rook uit zijn pijp en zei ‘geef mij meer bananen en u zult eeuwig leven’. De bewoners gingen weer vredig en voldaan door met hun leven. Vredige Gambiaanse ambiance.

Nou, die Yahya is na een paar keer baanhoppen president van Gambia geworden. En daar is hij al twintig jaar best content mee. Hij is de Ard van der Steur van Gambia. Hij vindt dat hij lekker bezig is. Hij heeft alles onder controle en iedereen is blij met hem. Het was dan ook flink slikken voor Yahya dat eind vorig jaar Adama Barrow de verkiezingen in het West-Afrikaanse land won. Jaja Jammerdan. Maar Yahya bleef zitten op zijn troon. Het leger van Senegal valt op dit moment Gambia binnen om hem af te zetten. Klinkt spannender dan het uiteindelijk is. Een paar soldaten zullen de troon optillen en die met Yahya en al wegdragen uit het Gambiaanse torentje.

Dit schouwspel zal de geschiedenis ingaan als de kortste militaire interventie ooit. Yahya zal nog wat loze kreten roepen als ‘Ik ben de president. Zet mij neer. Ik stuur het leger op u af.’ Maar het Gambiaanse leger drukt zijn snor en kijkt genoeglijk naar de onttroning van de oud-medicijnman. Een soort Gambia The Musical. Homo’s kunnen vanaf vandaag weer opgelucht adem halen, want Yahya vond het geen probleem als die een kopje kleiner werden gemaakt. Vrij islamitisch land dat Gambia, maar dat geheel terzijde. Die Yahya wordt nu gedwongen om een nieuwe baan te zoeken. Hij kan altijd nog clown worden. Of handoplegger in Tiel. Of tovenaar. Of heksenjager. Of bananenteler. Of arts. Of Minister van Veiligheid en Justitie in Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s