De Coolsingel ligt gewillig te wachten

deserted-1838313__480

Ooit zei een wijs filosoof (Luiz du la Pelz – 2016) dat het verschil tussen Ajax en Feyenoord het duidelijkst naar voren komt in hun publiek dat beide clubs aantrekken. Zo herbergt het Ajax-publiek volk van allerlei pluimage. Een advocaat kan voor Ajax zijn. Een arts. Een wetenschapper. Een atoomgeleerde. Schilders en bouwvakkers. Criminelen en werklozen. Een Rotterdamse advocaat is gewoon voor Sparta. Een Rotterdamse bankier is voor Excelsior. Feyenoord-fans zijn voornamelijk volk. Mensen die een tattoo laten zetten en dan thuis erachter komen dat er een spelfout in de naam Feyenoord zit. Zoiets.

Mooie club hoor Feyenoord. En ze hebben eindelijk weer eens zicht op een titel. De winkeliers rondom de Coolsingel hebben de houten platen al voor de ramen getimmerd. Blijft niks van dat plein over natuurlijk. Want wat smacht die club naar een kampioenschap. De laatste keer dat die gasten kampioen werden, betaalden we nog in guldens. De laatste keer dat Feyenoord twee keer achter elkaar kampioen werd, was in 61 en 62. Iedereen die dat nog weet, zit thans dement in een verzorgingstehuis. Het wordt tijd, zegt men. Dat mag dan wel zo zijn, maar wat hebben we gelachen toen het niet zo goed ging met de club. Er was geen geld. Leo Beenhakker liep toen als een soort verlosser rond in de Kuip. Weten we het nog? Hij kon alleen maar gratis spelers halen. Kwam hij met gasten aanzetten die hij had gescout in de derde divisie van Togo en Zweden. Niemand durfde te zeggen dat ze niet konden voetballen. Want ja, ga zelf maar eens gratis voetballers zoeken. Niet te doen. Er speelde zelfs een gozer (Halve Zolovič, red) in het eerste elftal die door zijn vader werd ingekocht. De club kreeg geld als hij zou spelen. Die gozer kon er natuurlijk geen hout van. Als hij de bal naar een medespeler speelde, ging heel de Kuip juichen. Mooie tijd was dat.

Ruud Gullit, Erwin Koeman, Mario Been, Gertjan Verbeek en Fred Rutten. Ze stonden allemaal garant voor wanstaltig voetbal. De club verloor in die tijd 10-0 van PSV en gek genoeg is het daarna gaan lopen. Ronald Koeman kwam en dat was natuurlijk een meesterzet. Ze werden tweede. Tweede! Heel Rotterdam lag plat. Koeman op de schouders. Het ererondje in de Kuip duurde vier uur. Zo blij waren ze met een tweede plaats. Als Ajax of PSV tweede worden, blijven de slingers diep in de doos en is het uithuilen en opnieuw proberen. Dit jaar zou Feyenoord kampioen kunnen worden. Misschien. De weg is nog lang. Maar de Coolsingel ligt gewillig te wachten op wat misschien zou kunnen gaan gebeuren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s