Vadertje Drees

Nu de partij volgens iedereen vrijwel zal verdwijnen blikken we even terug op de hoogtijdagen van de PvdA. Voor je het weet hoor je nooit meer iets van ze na 15 maart. Van 1948 tot 1958 was de minister-president van ons land Willem Drees. Iemand die de partijpolitiek soms ontsteeg en ongekend populair was bij vrijwel alle kiezers. Hij raakte politiek betrokken na een bijeenkomst van de SDAP met Pieter Jelle Troelstra. De SDAP,  de Sociaal Democratische Arbeiders Partij, zou in 1946 opgaan in de Partij van de Arbeid. Willem Drees was van grote betekenis voor ons land en zeker als grondlegger van de verzorgingsstaat. De basis van de AOW was in 1947 zijn Noodwet Ouderdomsvoorziening. Maar zijn regeringen stonden natuurlijk vooral in het teken van de wederopbouw. Er was woningnood met dank aan de voormalig bezetter Duitsland maar desondanks ging alles met een soberheid die veel helaas nogal eens vergeten in combinatie met de PvdA. De beslissing om tot de 2e politionele actie in Indonesië over te gaan wordt wel gezien als zijn grootste politieke fout. In de Greet Hofmans affaire was zijn optreden juist weer prima. In de oorlog zat hij een jaar in Buchenwald door zijn rol in het verzet maar werd vanwege zijn gezondheid vrij gelaten. Drees overleed in 1988 op 101-jarige leeftijd. Hij was geheelonthouder en had een sobere levensstijl. Willem Drees woonde 43 jaar lang in hetzelfde huis in Den Haag aan de Beeklaan 502 (van 1945 tot 1988).

Advertentie

3 reacties

  1. Pikant detail: Willem Drees was sinds 24 mei 1971 géén lid meer van de PvdA, want types als Jan Nagel (waar kennen we die toch van?) en Marcel van Dam (soosjalisties grootgrondbezitter) waren in zijn opinie té links en té radicaal. Hetzelfde verhaal gaat overigens op voor P.J. Troelstra: op het eind ook geen lid meer van de SDAP. Bij de PvdA worden beide heren nog als halve Goden vereerd maar dat is dus ten onrechte: ze hadden er op enig moment schoon genoeg van. Allebei ;-)

    1. Klopt! Dat kwam me even niet uit!

      1. Reinaert · ·

        Geeft niks. Er zijn altijd wel etterbakken die je corrigeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s