Gewapende mannen

Afgelopen week zag ik een tweet voorbijkomen die mij nogal aansprak. Niet omdat ik er de waarheid in las, maar juist omdat hij zo raar was. Eerst even een stukje context: De tweet ging over de activiteiten rond Pasen in Rome. Omdat het nou eenmaal de zetel is van het Katholieke Christendom is en dat de vijand is van de islam.
De twitteraar in kwestie vond het niet normaal dat er gewapende soldaten rondliepen in Rome.

Ik ben het er hartgrondig mee oneens. In sommige landen is zoiets heel normaal. Zelfs al is er geen terreurdreiging, dan nog zijn er veel mensen die bewapend zijn. Het grote voorbeeld is natuurlijk Amerika. Men mag zichzelf daar beschermen. Maar wij hebben zoiets niet. Bij ons, en in vele landen om ons heen, ligt het monopolie op geweld bij de staat. Of dat een goed idee is is natuurlijk wat anders. Maar het is gewoon een feit. In onze samenleving mogen wij niet onszelf verdedigen met wapens. Daar is het leger voor.
En ja, misschien is dat een beetje eng. Maar wat als zij deze wapens niet hadden? Wat voor nut heeft een soldaat zonder wapen? Zonder wapen kun je er net zo goed een BOA neerzetten voor de beveiliging. Die mogen nog net de politie bellen. Daar houdt het bij hun ook wel op.

Persoonlijk vind ik dat het zelfs beter is om wapens paraat te houden. Als er weer een of andere jihadi zichzelf wil opblazen en hij wordt hiertoe gedwongen, kan de aanwezigheid van wapens genoeg zijn om hem er van af te zien. En zelfs als een aanslag toch plaatsvindt kan een kogel veel verdriet besparen. Schiet je de terrorist dood voordat hij zijn wapen leeg kan schieten bespaar je veel leed. Schiet je de banden van zijn vredesvrachtwagen lek kan hij niet meer mensen overrijden. Probeer dat maar eens te klaren met een telefoontje naar de politie, meneer de BOA.

In het kort: is het ideaal dat wij gewapende mensen nodig zijn in het dagelijks leven? Natuurlijk niet. Maar aangezien we niet in zo’n rooskleurige wereld leven dat je veilig bent in grote steden is het roeien met de riemen die je hebt. En een van die riemen is nou eenmaal gewapende mannen. Want beter onze eigen gewapende mannen nu dan van die enge gewapende mannen met baarden die arabisch brabbelen later.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s