Gooi basisscholen een week dicht

education-548105__480Er was eens een kaasmeisje. Zij werkte vijf dagen per week in een kaaswinkeltje. Jonge kaas was de specialiteit van het winkeltje. Elke dag om 7.30 uur begon het meisje fris en fruitig aan de dag. Het leven van een kaasmeisje was een druk bestaan. Tot en met 17.30 uur jonge kaas maken, stremsel hier, zuursel daar, roeren, kaaspersen en kaas keren tot ze een ons woog.

Ze had het zo druk dat ze bij thuiskomst nog voorbereidingen voor de volgende dag moest treffen. Een paar avonden per week roerde ze thuis aan de keukentafel nog een paar liter melk voor. Vaak moest ze in het weekend nog wat kazen keren. Ook werkte ze in haar vakantie (gelukkig was die royaal in de kazenwereld) nog enkele dagen. Kazen moesten toch gekeerd worden. Ze werkte structureel over. Ze werkte qua uren zo’n 48 weken per jaar. Dit alles met een hbo-opleiding en de laagste salarisschaal. Maar jonge kaas was nu eenmaal haar passie. Om al die blije jonge kaasjes op de plank te zien liggen, maakte veel goed.

Op een warme zondag liep ze door een drukke winkelstraat langs een kaaswinkeltje waar ze oude kaas verkochten. Ze liep naar binnen en vroeg: ‘wat een mooie oude kazen maken jullie’. Toen zei het oude kaasmeisje: ‘Mooi he. Ik heb hetzelfde diploma als jij en ik zit in een hogere salarisschaal en een paar collega’s zitten zelfs nog hoger.’ Het jonge kaasmeisje was verbolgen. ‘Krijgen jullie meer betaald dan ik?’ Het oudekaasmeisje keek haar aan. ‘Ja, en ik werk zelfs korter in de kaasbranche dan jij.’  Het jonge meisje knipperde met haar ogen: ‘hebben jullie het druk?’ Het oude meisje moest lachen. ‘Nou, we hebben het wel druk, maar eerlijk gezegd niet zo druk als in de jongekaasbranche.’ Het jonge meisje ging naar huis en treurde weken lang. Ze was ontroostbaar en ze koos uiteindelijk eieren voor haar kaas. Ze ging werken in de oudekaasbusiness en liet haar winkeltje in totale chaos achter. Er is namelijk een structureel tekort aan kaasmakers. Zowel in de jonge- als oudekaaswereld. Vandaar dat kaasmakers gaan staken. Ze keren vandaag 1 uur geen kazen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s