Handboek voor de aankomende beeldenstorm

statue-77103__480In Amerika is er een soldaat van zijn sokkel getrokken. Die soldaat deed anno toen gewoon zijn werk. In de geest van de tijd die toen aannemelijk was. Het was oorlog. Wist hij veel. Zijn perspectief was op dat moment doen wat er gedaan moest worden. Dat raamwerk van allerlei gebeurtenissen heet geschiedenis. Elke eeuw heeft zo zijn rasters. Of we ons nu nog gepikeerd moeten voelen als ons huidige rastertje niet meer correspondeert met het perspectief van eeuwen geleden moet je geheel zelf weten. Wij worden op de redactie ook nog wel eens gekwetst door Caesar en Alexander de Grote. Vuile schoften, maar wij komen snel weer bij ons verstand. De standbeeldendiscussie zal in Nederland snel volgen. Staan in dit land beelden op hun sokkel hele bevolkingsgroepen te kwetsen? Wij van iwih zijn de moeilijkste niet en geven wat tips. Koop een touw en ga helemaal Sadam Hoessein op onze beelden.

Michiel de Ruyter in Vlissingen – Neerhalen dat beeld. Vuile walvisjager. Over de rug van die arme beestjes de held gaan lopen uithangen. Beetje uit een boot op andere boten schieten past trouwens niet meer in het tijdsbeeld. Weg met die gozer. Hij was nog eens een slecht acteur ook.

Willem van Oranje in Overal – Wat een nationalist. Wilde van wat losse gewesten één land maken. Beetje een tachtigjarige oorlog uitlokken. Wat heb je aan zo’n gozer. Beetje protestants zijn als het hem uitkomt. Katholieke leugenaar. Roermond plunderen is natuurlijk niet aardig. Willem past niet meer in het straatbeeld van het hedendaagse Nederland. Neerhalen die handel.

Aletta Jacobs in Groningen – Jacobs kwam op voor de rechten van de vrouw. Alleen voor de vrouw. Niet voor de man. Of voor een man die zich vrouw voelt. Of voor homo’s en lesbo’s. Voor gender neutrale mensen. Of voor biseksuele mensen. Alleen vrouwen. De rest kon de tering krijgen. Moeten we niet willen in deze LGBTQIA-wereld. Het is iedereen of niemand. Weg met die Jacobs.

Desiderius Erasmus in Rotterdam – Erasmus had het niet zo op joden. We hoeven hier niet voor een totale verwijdering van zijn bronzen gelaat te gaan, want in sommige wijken in Nederland kan dus nog best een standbeeld van Erasmus staan. Zeker in wijken waar het Midden-Oosten en Noord-Afrika het straatbeeld bepalen, maar een standbeeld van Erasmus in het centrum van Rotterdam? Weg met die antisemiet.

Johan van Oldenbarnevelt in o.a. Den Haag/Rotterdam – Grote boef. Azië leeggeroofd. Met de opbrengsten van wat Johan gestolen heeft, is half Amsterdam gebouwd. Moeten we niet willen met z’n allen. Een standbeeld van een van de oprichters van de VOC. Er heerst geen VOC-mentaliteit meer in dit land dus niemand zal hem missen.

Bartje in Assen – Bartje staat symbool voor de roomblanke jongen die in zompige polders modderige kattenkwaad uithaalt. Zo’n jongen bestaat helemaal niet meer joh. Wie eet er nou nog bonen met stroop? Tegenwoordig is het allemaal Sumak, Za’atar en Baharat wat de klok slaat. Wordt vijf keer voor gebeden. Grote bron van ergernis, heel die Bartje.

Jan Pieterszoon Coen in Hoorn – Dat is kut. Heb je een groot standbeeld in Hoorn en een eigen tunnel, gaan ze in de aankomende beeldenstorm lopen zaniken op je roemruchte daden. Chinezen ontvoeren is niet handig. Zeker anno 2017 zetten mensen daar vraagtekens bij. Een paar honderd jaar geleden boeide echt niemand dat ene fuck. Maar er wordt nu bepaald dat we wel ene fuck moeten geven. Sorry Coen, de Coentunnel heeft vanaf heden gewoon de Chinatunnel.

André Hazes in Amsterdam – Dit kan echt niet. Een alcoholist op een voetstuk plaatsen. Tegenwoordig mag je nog maar twee bier bestellen op een festival en op Lowlands worden quinoashakes en tarwegrassandwiches verkocht. Met zo’n drankorgel moeten we onze kinderen niet confronteren. Weg met die dronkenlap.

Flipje in Tiel – Spreekt voor zich. Mensen die een betoverde framboos uit Toverland vereren, zijn knettergek en een gevaar voor de samenleving.

een reactie

  1. thorbecke?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s